Warzywa to genialny składnik diety, niestety dla wielu osób stanowi wielką trudność ich codzienne zjadanie. Gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, blendowanie, zupy, sałatki, surówki itd. pomysłów jest wiele... u typowych "tadków niejadków" należy korzystać ze wszystkich możliwych opcji, które tylko przyjdą do głowy,
Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad czy kolację - niska ilość węglowodanów, spora ilość białka i witamin.
WARZYWNE PIRAMIDKI BAKŁAŻANOWO - POMIDOROWE Z TOFU
WYKONANIE:
- Umyj i obierz warzywa, bakłażana i pomidora pokrój na grube plastry, dopraw według uznania
- Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą do momentu wytworzenia żelka, który stosujemy jako zamiennik jaja
- Tofu pokrój na plastry, przypraw według uznania
- Plastry bakłażana obtocz w siemieniu lnianym i mące z ciecierzycy, usmaż na oliwie z oliwek
- Nadziewaj na długie wykałaczki do szaszłyków na przemian - bakłażan w cieście, pomidor, tofu, stwórz - 2-3 warstwy z wymienionych składników
- Delikatnie polej oliwą z oliwek wszystkie piramidki
- Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut
SMACZNEGO