Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-13

Pieczone szaszłyki z warzyw i tofu

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 30 minut

2 porcje
Kalorie: 366 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 24,5 g

SKŁADNIKI

2 pomidory
1 bakłażan
100 g tofu naturalnego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra


Warzywa to genialny składnik diety, niestety dla wielu osób stanowi wielką trudność ich codzienne zjadanie. Gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, blendowanie, zupy, sałatki, surówki itd. pomysłów jest wiele... u typowych "tadków niejadków" należy korzystać ze wszystkich możliwych opcji, które tylko przyjdą do głowy,

Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad czy kolację - niska ilość węglowodanów, spora ilość białka i witamin.

WARZYWNE PIRAMIDKI BAKŁAŻANOWO - POMIDOROWE Z TOFU

pieczone tofu z warzywami

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz warzywa, bakłażana i pomidora pokrój na grube plastry, dopraw według uznania
  2. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą do momentu wytworzenia żelka, który stosujemy jako zamiennik jaja
  3. Tofu pokrój na plastry, przypraw według uznania
  4. Plastry bakłażana obtocz w siemieniu lnianym i mące z ciecierzycy,  usmaż na oliwie z oliwek
  5. Nadziewaj na długie wykałaczki do szaszłyków na przemian - bakłażan w cieście, pomidor, tofu, stwórz - 2-3 warstwy z wymienionych składników
  6. Delikatnie polej oliwą z oliwek wszystkie piramidki
  7. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut

piramidki z bakłażanem

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 30 minut

2 porcje
Kalorie: 366 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 24,5 g

SKŁADNIKI

2 pomidory
1 bakłażan
100 g tofu naturalnego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN