Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-13

Pieczone szaszłyki z warzyw i tofu

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 30 minut

2 porcje
Kalorie: 366 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 24,5 g

SKŁADNIKI

2 pomidory
1 bakłażan
100 g tofu naturalnego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra


Warzywa to genialny składnik diety, niestety dla wielu osób stanowi wielką trudność ich codzienne zjadanie. Gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, blendowanie, zupy, sałatki, surówki itd. pomysłów jest wiele... u typowych "tadków niejadków" należy korzystać ze wszystkich możliwych opcji, które tylko przyjdą do głowy,

Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad czy kolację - niska ilość węglowodanów, spora ilość białka i witamin.

WARZYWNE PIRAMIDKI BAKŁAŻANOWO - POMIDOROWE Z TOFU

pieczone tofu z warzywami

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz warzywa, bakłażana i pomidora pokrój na grube plastry, dopraw według uznania
  2. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą do momentu wytworzenia żelka, który stosujemy jako zamiennik jaja
  3. Tofu pokrój na plastry, przypraw według uznania
  4. Plastry bakłażana obtocz w siemieniu lnianym i mące z ciecierzycy,  usmaż na oliwie z oliwek
  5. Nadziewaj na długie wykałaczki do szaszłyków na przemian - bakłażan w cieście, pomidor, tofu, stwórz - 2-3 warstwy z wymienionych składników
  6. Delikatnie polej oliwą z oliwek wszystkie piramidki
  7. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut

piramidki z bakłażanem

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 30 minut

2 porcje
Kalorie: 366 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 24,5 g

SKŁADNIKI

2 pomidory
1 bakłażan
100 g tofu naturalnego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN