Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-16

Warzywny pasztet z czarnuszką bez jajek, bez glutenu, bez laktozy - wegański

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

6 porcji
Kalorie: 90 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

2 marchewki
2 pietruszki
2 ugotowane cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 por
1 seler
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, chilli, kardamon
3 łyżki czarnuszki


Co zrobić z warzywami wykorzystanymi do ugotowania bulionu?
Sałatę, pastę, pasztet, koktajl, zupę krem... oj jest wiele możliwości. Dziś padło na pasztet.

pasztet z warzyw

pasztet z warzyw

WYKONANIE:

  1. Wyjmujemy wszystkie warzywa z ugotowanego bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia
  2. Mielimy siemię lniane, zalewamy wrzątkiem na 15 minut w celu utworzenia klejącej papki
  3. Miksujemy na gładko wszystkie warzywa
  4. Przyprawiamy ulubionymi ziołami
  5. Podlewamy bulionem
  6. Dodajemy papkę z siemienia
  7. Dokładnie mieszamy
  8. Przekładamy do podłużnej foremki i posypujemy carnuszką
  9. Wstawiamy do piekarnika na 50 - 55 min i pieczemy góra-dół w 180 stopniach

Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka zużyjcie jako pastę do chleba :) Nasz się przypiekł i był idealny do krojenia

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

6 porcji
Kalorie: 90 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

2 marchewki
2 pietruszki
2 ugotowane cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 por
1 seler
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, chilli, kardamon
3 łyżki czarnuszki


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN