Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
6 porcji
Kalorie: 90 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 11 g
SKŁADNIKI
2 marchewki
2 pietruszki
2 ugotowane cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 por
1 seler
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, chilli, kardamon
3 łyżki czarnuszki
Co zrobić z warzywami wykorzystanymi do ugotowania bulionu?
Sałatę, pastę, pasztet, koktajl, zupę krem... oj jest wiele możliwości. Dziś padło na pasztet.


WYKONANIE:
- Wyjmujemy wszystkie warzywa z ugotowanego bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia
- Mielimy siemię lniane, zalewamy wrzątkiem na 15 minut w celu utworzenia klejącej papki
- Miksujemy na gładko wszystkie warzywa
- Przyprawiamy ulubionymi ziołami
- Podlewamy bulionem
- Dodajemy papkę z siemienia
- Dokładnie mieszamy
- Przekładamy do podłużnej foremki i posypujemy carnuszką
- Wstawiamy do piekarnika na 50 - 55 min i pieczemy góra-dół w 180 stopniach
Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka zużyjcie jako pastę do chleba :) Nasz się przypiekł i był idealny do krojenia
SMACZNEGO
Sylwia Maksym
Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym, propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.