Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-16

Warzywny pasztet z czarnuszką bez jajek, bez glutenu, bez laktozy - wegański

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

6 porcji
Kalorie: 90 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

2 marchewki
2 pietruszki
2 ugotowane cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 por
1 seler
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, chilli, kardamon
3 łyżki czarnuszki


Co zrobić z warzywami wykorzystanymi do ugotowania bulionu?
Sałatę, pastę, pasztet, koktajl, zupę krem... oj jest wiele możliwości. Dziś padło na pasztet.

pasztet z warzyw

pasztet z warzyw

WYKONANIE:

  1. Wyjmujemy wszystkie warzywa z ugotowanego bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia
  2. Mielimy siemię lniane, zalewamy wrzątkiem na 15 minut w celu utworzenia klejącej papki
  3. Miksujemy na gładko wszystkie warzywa
  4. Przyprawiamy ulubionymi ziołami
  5. Podlewamy bulionem
  6. Dodajemy papkę z siemienia
  7. Dokładnie mieszamy
  8. Przekładamy do podłużnej foremki i posypujemy carnuszką
  9. Wstawiamy do piekarnika na 50 - 55 min i pieczemy góra-dół w 180 stopniach

Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka zużyjcie jako pastę do chleba :) Nasz się przypiekł i był idealny do krojenia

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

6 porcji
Kalorie: 90 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

2 marchewki
2 pietruszki
2 ugotowane cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 por
1 seler
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, chilli, kardamon
3 łyżki czarnuszki


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN