Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-02-26

Piegusek cytrynowy bezglutenowy

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 45 minut pieczenie

Cała babka:
Kalorie: 4460 kcal
Białko: 65,8 g
Tłuszcze: 281,3 g
Węglowodany: 45

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki ryżowej (250 g)
1 szklanka mąki z tapioki (200 g)
1 szklanka napoju sojowego (250 ml)
2/3 szklanki oleju rzepakowego (200ml)
2/3 szklanki prażonego maku (170 g)
1/2 szklanki erytrolu (możesz użyć stewii lub ksylitolu) (160 g)
2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn


Witaj! Znasz słynnego piegusa z przepisu JADŁONOMII (klik)?

Koniecznie wypróbuj! Jest przepyszny, wilgotny i niesamowicie aromatyczny. Idealne połączenie orzechowego posmaku maku, słodyczy i kwaskowatości cytryny.

Z racji na wielką prośbę mojej podopiecznej chorującej na celiakię (konieczność rezygnacji z glutenu) stworzyłam przepis na tego wspaniałego piegusa w wersji bezglutenowej.

Polecam obie - jeśli nie musisz unikać glutenu wykorzystaj przepis JADŁONOMII <3

 

CYTRYNOWY PIEGUSEK BEZ GLUTENU

 

bezglutenowy piegusek

WYKONANIE - cytrynowy piegusek bez glutenu:

  • Przelej wrzątkiem cytryny i zetrzyj z nich skórkę, wyciśnij sok
  • Sok przelej do miski, dodaj napój sojowy, olej, erytrol, szczyptę soli, dokładnie wymieszaj
  • Przesiej mąki, dodaj sodę, uprażony na suchej patelni mak, wymieszaj
  • Przelej płynną masę do mąki i dokładnie wymieszaj
  • Całość przelej do formy wysmarowanej olejem 
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut

 

makowiec cytrynowy

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym i jestem dietetykiem wspierającym iddę roślinnego odżywiania. Uczę jak jeść zdrowo dostarczając paliwa z roślin i ograniczając ilość spożywanego mięsa w codziennym menu, bez wprowadzania resytrykcji czy zakazów. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także wspólpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 45 minut pieczenie

Cała babka:
Kalorie: 4460 kcal
Białko: 65,8 g
Tłuszcze: 281,3 g
Węglowodany: 45

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki ryżowej (250 g)
1 szklanka mąki z tapioki (200 g)
1 szklanka napoju sojowego (250 ml)
2/3 szklanki oleju rzepakowego (200ml)
2/3 szklanki prażonego maku (170 g)
1/2 szklanki erytrolu (możesz użyć stewii lub ksylitolu) (160 g)
2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN