Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-02-26

Piegusek cytrynowy bezglutenowy

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 45 minut pieczenie

Cała babka:
Kalorie: 4460 kcal
Białko: 65,8 g
Tłuszcze: 281,3 g
Węglowodany: 45

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki ryżowej (250 g)
1 szklanka mąki z tapioki (200 g)
1 szklanka napoju sojowego (250 ml)
2/3 szklanki oleju rzepakowego (200ml)
2/3 szklanki prażonego maku (170 g)
1/2 szklanki erytrolu (możesz użyć stewii lub ksylitolu) (160 g)
2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn


Witaj! Znasz słynnego piegusa z przepisu JADŁONOMII (klik)?

Koniecznie wypróbuj! Jest przepyszny, wilgotny i niesamowicie aromatyczny. Idealne połączenie orzechowego posmaku maku, słodyczy i kwaskowatości cytryny.

Z racji na wielką prośbę mojej podopiecznej chorującej na celiakię (konieczność rezygnacji z glutenu) stworzyłam przepis na tego wspaniałego piegusa w wersji bezglutenowej.

Polecam obie - jeśli nie musisz unikać glutenu wykorzystaj przepis JADŁONOMII <3

 

CYTRYNOWY PIEGUSEK BEZ GLUTENU

 

bezglutenowy piegusek

WYKONANIE - cytrynowy piegusek bez glutenu:

  • Przelej wrzątkiem cytryny i zetrzyj z nich skórkę, wyciśnij sok
  • Sok przelej do miski, dodaj napój sojowy, olej, erytrol, szczyptę soli, dokładnie wymieszaj
  • Przesiej mąki, dodaj sodę, uprażony na suchej patelni mak, wymieszaj
  • Przelej płynną masę do mąki i dokładnie wymieszaj
  • Całość przelej do formy wysmarowanej olejem 
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut

 

makowiec cytrynowy

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 45 minut pieczenie

Cała babka:
Kalorie: 4460 kcal
Białko: 65,8 g
Tłuszcze: 281,3 g
Węglowodany: 45

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki ryżowej (250 g)
1 szklanka mąki z tapioki (200 g)
1 szklanka napoju sojowego (250 ml)
2/3 szklanki oleju rzepakowego (200ml)
2/3 szklanki prażonego maku (170 g)
1/2 szklanki erytrolu (możesz użyć stewii lub ksylitolu) (160 g)
2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN