Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-29

Cytrynowa babka Wielkanocna

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 1h

12 porcji

SKŁADNIKI

100g mąki ziemniaczanej
80g mąki amarantusowej
45g mąki ryżowej
45g mąki gryczanej3 łyżki zmielonych migdałów
130 g oleju kokosowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
starta skórka z 2 cytryn
1,5 szkl. mleka migdałowego
sok z 2 cytryn
100g erytrolu
4 łyżki siemienia lnianego
gorąca woda
 
POLEWA:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki płatków migdałowych


W tym roku szczególnie brak mi czasu na przygotowanie wymyślnych potraw wielkanocnych. Posiłkuję się starymi przepisami i przerabiam na wegańskie wersje. Mam nadzieję, że jeszcze do soboty znajdę więcej wolnego i wyczaruję coś ekstra :)
A teraz zapraszam Was po przepis na naprawdę prostą w wykonaniu babkę wielkanocną.
Powstała jak zawsze z mieszanki mąk, które były dostępne w szafce, no i wyszła naprawdę pyszna.
Babka jest wilgotna i ma mięciutki środek. Pięknie pachnie i smakuje cytryną, a gorzka czekolada i chrupiące migdały idealnie uzupełniają jej smak.

babeczka

baba wegańska

WYKONANIE:

1. Olej rozpuszczamy w rondelku, zostawiamy do ostudzenia. 
2. Mielimy siemię lniane i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do momentu wytworzenia "żelka".
3. Do przestudzonego siemienia lnianego dodajemy erytrol, a następnie rozpuszczony olej i dokładnie mieszamy.
4. Do masy dodajemy każdą z mąk, sodę, zmielone migdały, mleko ryżowe (ewentualnie sojowe, migdałowe, owsiane) i delikatnie mieszamy całą masę.
5. Dodajemy skórkę z cytryny i sok, ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
6. Ciasto umieszczamy w nasmarowanej olejem foremce.
7. Wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 min (sprawdzamy patyczkiem po 45min) i pieczemy w 170 stopniach.
8. Po upieczeniu wyjmujemy babkę, zostawiamy do przestudzenia i przygotowujemy polewę. 
9. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i prażymy na patelni płatki migdałów.
10. Polewamy babkę czekoladą i posypujemy migdałami.

baba wegańska

babka z czekoladą

SMACZNEGO

 

PS. tym razem nie podaję kalorycznosci i wartości makro. To święta - nie liczymy kalorii, a cieszymy się wspólnymi chwilami z Rodziną i smakiem wszystkich przepysznych potraw  :)

Wesołych Świąt

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 1h

12 porcji

SKŁADNIKI

100g mąki ziemniaczanej
80g mąki amarantusowej
45g mąki ryżowej
45g mąki gryczanej3 łyżki zmielonych migdałów
130 g oleju kokosowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
starta skórka z 2 cytryn
1,5 szkl. mleka migdałowego
sok z 2 cytryn
100g erytrolu
4 łyżki siemienia lnianego
gorąca woda
 
POLEWA:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki płatków migdałowych


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN