Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-01-02

Fit pizza na spodzie z kalafiora

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 60 minut

2 porcje
Kalorie: 484 kcal
Białko: 19,15 g
Tłuszcze: 29,75 g
Węglowodany: 32,15 g

SKŁADNIKI

MOZARELLA:
100 g nerkowców
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka agar agar
zimna woda
1 łyżeczka soli
sok z cytryny

SKŁADNIKI PIZZA:
1 mały kalafior
1 łyżeczka: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
4 łyżki domowego ajwaru
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki tartej mozarelli
10 zielonych oliwek
kapary
rukola


No dobrze, jej przygotowanie jest czasochłonne, ale warte całej pracy i zaangażowania.

Na wege serek miałam już ochotę od dawna, a że po świętach zostało nam sporo nerkowców to żal było nie spróbować.

Przepis na wege mozarellę nie jest naszego autorstwa, więc podaję źródło będące naszą inspiracją  KLIK!

Samą pizzę z kalafiora robimy dość często. Wcześniej była robiona z parmezanem, dziś z wegańską mozarellą :)

Do rzeczy! zapraszam po przepis :)

pizza z oliwkami

WYKONANIE MOZARELLA:

  1. Nerkowce zalej ciepłą wodą i odstaw na 12h.

  2. Przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę - bez grudek, dodaj wodę z moczenia, kontroluj konsystencję

  3. Przełóż masę do garnka, dodaj sól, cytrynę  i gotuj ciągle mieszając do momentu odparowania wody, ok. 10 minut.

  4. Dodaj agar agar, płatki drożdżowe  i dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez 5 minut.

  5. Masę przełóż do misy z bardzo zimną wodą i zostaw na 20 minut 

  6. Przełóż do foremki/ foremek (u nas papilotki od muffinek) i schowaj do lodówki na 2-3 godziny

spód z kalafiora pizza

pizza bodyidea

WYKONANIE SPÓD PIZZY:

  1. Zalej mielone siemię lniane gorącą wodą i odczekaj do momentu stworzenia klejącej papki

  2. Kalafior zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw. Odciśnij nadmiar wody i dodaj pozostałe składniki:pieprz, sól, rozmaryn, tymianek, startą mozarellę

  3. Dokładnie wymieszaj, dodaj papkę z siemienia lnianego, wymieszaj.

  4. Wyłóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem i uformuj pizzę - u nas prostokąt.

  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut (wierzch musi być lekko zarumieniony)

  6. Wyjmij pizzę z piekarnika i posmaruj domowym ajwarem/ ketchupem/ sosem pomidorowym

  7. Ułóż plastry mozarelli i posyp oliwkami i kaparami, posyp resztą tartej mozarelli

  8. Piecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia "sera"

  9. Wymij z piekarnika i udekoruj rukolą

 

SMACZNEGO :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Weronika 2020-05-24 09:19:22

Chyba znalazłam wymarzony przepis na pizzę z kalafiora, muszę wypróbować! <3

Sylwia Maksym 2020-05-24 20:06:52

Ogromnie się cieszę :) na zdrowie i smacznego :) Daj znać czy Twoje kubki smakowe oszalały ;)

Drukuj

Czas przygotowania: 60 minut

2 porcje
Kalorie: 484 kcal
Białko: 19,15 g
Tłuszcze: 29,75 g
Węglowodany: 32,15 g

SKŁADNIKI

MOZARELLA:
100 g nerkowców
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka agar agar
zimna woda
1 łyżeczka soli
sok z cytryny

SKŁADNIKI PIZZA:
1 mały kalafior
1 łyżeczka: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
4 łyżki domowego ajwaru
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki tartej mozarelli
10 zielonych oliwek
kapary
rukola


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN