Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-09-25

Wegański sernik z figami i czekoladą na bezglutenowym spodzie

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

SPÓD:
garść rodzynek
100 ml gorącej wody
4 łyżki pestek słonecznika
5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki oleju kokosowego

SERNIK:
400 ml gęstego mleka kokosowego
4 łyżki agar agar
100 ml gorącej wody
1 laska wanilii
100 g erytrolu

PRZYBRANIE:
1 figa
3 kostki gorzkiej czekolady
 


Zawsze lubiłam pracę w kuchni, gotowanie było moim odprężeniem, wyzwoleniem i sposobem na rozwinięcie wyobraźni.
Jednak nigdy nie potrafiłam piec ciast... no może zakalce... ;)

Teraz pokochałam pieczenie, szczególnie takie, które które nie wymaga pieczenia ;)
Zapraszam Was po przepis na idealny sernik wegański z ukochanymi figami, odrobiną czekolady na pysznym bezglutenowym denku.
 

Wegański sernik z figami i czekoladą na bezglutenowym spodzie 

 wegański sernik z figą

WYKONIANIE:
1. rodzynki zalej ciepłą wodą i pozostaw na ok 15 - 20 min do nasączenia
2. w tym czasie zmiel w młynku lub malakserze płatki owsiane, dodaj pestki słonecznika i rozpuszczony olej kokosowy
3. odcedź rodzynki i dodaj do powstałej masy, dokładnie zmiksuj - masa powinna być kleista
4. wyłóż foremkę folią spożywczą i przełóż do niej masę - dokładnie dociśnij
5. włóż do zamrażarki na ok 20 - 30 minut

bezglutenowy spód

6. gęstą część mleka kokosowego przełóż do miski (najlepiej użyć schłodzonego)
7. zmiel erytrytol na puder, dodaj do śmietanki
8. agar rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj
9. śmietankę i erytrol dokładnie ubij mikserem, dodaj wanilię i agar i ponownie zmiksuj
10. włóż na 10 - 15 min do lodówki

wegański sernik z figą


11. wyjmij z zamrażarki foremkę i przelej sernikową masę
12. włóż do lodówki na 2-3 godziny
13. przed podaniem udekoruj plasterkami figi i pokrojoną czekoladą 

wegański sernik z figą

wegański sernik z figą

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN