Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-15

Wegański sos grzybowy z plackami gryczanymi

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

3 garści leśnych grzybów
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki mleka sojowego
sól, pieprz, kurkuma, chilli
placuszki z tego przepisu


Pomysł na wykorzystanie pysznych i prostych w wykonaniu placuszków gryczanych - Z tego przepisu - jako idealnej bazy do obiadu.
Tegoroczna jesień obrodziła grzybami - mam wrażenie, że się nie kończą, a przedreptaliśmy już naprawdę wiele km w lasach :)
Dobroci natury same wskakują do koszyka, a więc trzeba je umiejętnie wykorzystać. Jajecznica z grzybami króluje na naszym stole dość często, ale dziś pora na wykorzystanie ich do wegańskiego sosu obiadowego.

placuszki


grzyby w sosie


placuszki z sosem

WYKONANIE:

  1. Grzyby wyczyść i ugotuj w posolonej wodzie.
  2. Obierz cebulę i czosnek, zeszklij na oliwie
  3. Przygotuj placki z tego przepisu
  4. Wrzuć na patelnię pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, podsmaż
  5. Zalej mlekiem sojowym i duś pod przykryciem
  6. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możesz dodać odrobinę mąki ryżowej
  7. Przypraw do smaku - u nas sól, pieprz, kurkuma, chilli
  8. Podawaj z placuszkami, posyp z wierzchu szczypiorkiem



SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN