Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-05-23

Wegańskie brownie z migdałami - mocno czekoladowe - bez glutenu / laktozy / cukru

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

2 puszki czerwonej fasoli (dobrze przepłukanej wodą)
3 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego ciepłą wodą (zamiast jaj)
3 banany - bardzo mocno dojrzałe
1 awokado - dojrzałe, o kremowej konsystencji
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
4 daktyle świeże - jeżeli używacie suszonych, to najpierw trzeba je dokładnie namoczyć
5 łyżek gorzkiego kakao - ewentualnie karobu
1 łyżka sody oczyszczonej
3 łyżki migdały - u nas płatki, ale możecie użyć też słupków lub pokroić całe orzechy
Polewa:
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao


Długo pracowaliśmy nad idealnym przepisem - dwie blaszki poszły do kosz, trzecia została zjedzona w formie zakalca (takie prawie brownie), a czwarta wyszła idealna!
W końcu!
Tak, nigdy się nie poddajemy ;)



WYKONANIE:
1. Rozpoczynamy od zmielenia siemienia i zalania go ciepłą wodą - utworzy się z masy klejąca papka, która zastąpi nam jaja.
2. W osobnej misce blendujemy na gładko fasolę i daktyle, dodajemy banany, które rozgniatamy widelcem, podobnie czynimy z awokado i dokładnie blendujemy całość.
3. Po otrzymaniu spójnej masy dodajemy kakao, sodę, migdały i rozpuszczony olej kokosowy.

4. Całość dokładnie mieszamy.
5. Wstawiamy do piekarnika na 40 - 45 minut i pieczemy w 180 stopniach.
6. Po wyjęciu studzimy i dopiero wtedy przygotowujemy polewę - rozpuszczamy olej, dodajemy kakaoi łączymy w spójną czekoladową lawę, którą polewamy ciasto.

Brownie najlepiej smakuje schłodzone - górna warstwa czekoladowa chrupie (jak w reklamie), w środku przyjemnie "strzelają migdały",
a całość roztapia się w ustach sprawiając, że delektujemy się idealnym czekoladowym smakiem.




Ps. Tak - nie potrzebujemy dodatkowego cukru, ani czekolady.



SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

2 puszki czerwonej fasoli (dobrze przepłukanej wodą)
3 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego ciepłą wodą (zamiast jaj)
3 banany - bardzo mocno dojrzałe
1 awokado - dojrzałe, o kremowej konsystencji
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
4 daktyle świeże - jeżeli używacie suszonych, to najpierw trzeba je dokładnie namoczyć
5 łyżek gorzkiego kakao - ewentualnie karobu
1 łyżka sody oczyszczonej
3 łyżki migdały - u nas płatki, ale możecie użyć też słupków lub pokroić całe orzechy
Polewa:
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN