Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-01-30

Rogaliki dla alergika - bez glutenu i bez jajek - wegańskie

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 45 minut

16 mini rogalików, jeden zawiera:
Kalorie: 135 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 24 g


Wielkimi krokami zbliża się TŁUSTY CZWARTEK... co zrobić, podać, wymyślić by smakowało i nie szkodziło? :) Ani fałdkom, nad którymi wszyscy ochoczo pracują od 1 stycznia ani tym bardziej alergikom, którzy muszą wyeliminować ze swojego menu gluten, jaja i mleko?

Po kilku próbowach w końcu stworzyłam naprawdę smaczne rogaliki z daktylowo - orzechową masą (masa jest boska nad kształtem rogali muszę jeszcze popracować).

Rogale są naprawdę proste w wykonaniu, kruche i słodkie, a więc idealne również dla dzieci :)

rogale bez glutenu

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI 

CIASTO:
200 g mąki ziemniaczanej
120 g białej mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
+ odrobina do podsypywania podczas wałkowania
2 łyżki siemienia lnianego
ciepła woda
1/2 - 3/4 szklanki mleka roślinnego
10 g świeżych drożdży
ziarenka wanilii
3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego

NADZIENIE:
10  suszonych daktyli
4 łyżki mleczka kokosowego (stałej części)
5 łyżek mąki z orzechów arachidowych (lub masła orzechowego)

 

WYKONANIE:

  1. Mąki przesiej, zagotuj mleko i dodaj do niego drożdże z 1 łyżka ksylitolu, odstaw

  2. Zmiel siemię lniane i zalej gorącą wodą, odstaw do utworzenia kleiku

  3. W międzyczasie przygotuj nadzienie: daktyle (jeśli używasz suszonych to zalej wodą na ok 15 minut), mleczko kokosowe i mąkę zmiksuj za pomocą blendera - do momentu powstania spójnej masy.

  4. Do mąk dodaj ksylitol zmielony na puder, wanilię,  olej, a także kleik z siemienia i wyrośnięte drożdże

  5. Połącz wszystkie składniki i pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia

  6. Po upłynięciu 30 - 40 minut podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj na kształ koła.

  7. Nożem wytnij trójkąty i nakładaj na brzeg nadzienie.

  8. Zawijaj ciasto w rogaliki rozpoczynając od szerszego brzegu z nadzieniem.

  9. Ułóż rogaliki na blaszce wyłozonej papierem i posmaruj z góry mlekiem 

  10. Piecz w 180 stopniach przez ok 25- 30 minut

  11. Pozostaw do wystygnięcia

orzechowe nadzienie

rogal

rogale

rogale na tłusty czwartek

rogale bez glutenu

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN