Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2021-11-15

Wegański piszinger z kremem daktylowym

Wegański


Czas przygotowania: 45 minut + chłodzenie

30 wafelków, 1 sztuka zawiera:
Kalorie: 96kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 7,5g

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie suchych wafli kwadratowych
  • 100 g suszonych daktyli
  • Gorąca woda do moczenia daktyli
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50g pestek słonecznika 
  • 200 g kremowej pasty orzechowej
  • 300 ml napoju sojowego fortyfikowanego 

Nie znam osoby, która choć raz w życiu nie jadłaby piszingera!

Piszinger to przysmak, który często gościł na urodzinach cioci, wszelkiego rodzaju spędach rodzinnych, wydarzeniach szkolnych i przy okazji przyjacieskich schadzek. Dlaczego jest tak popularny? Bo robi się go wyjątkowo łatwo i szybko, znaczna część czasu to po prosty wyczekiwanie na TEN MOMENT!

Piszinger znany jest jako tłusty wafel, pełen tłuszczu nasyconego i ogromnej ilości masła. Przerobiłam przepis tak, aby był idealny dla sportowców, a także osób świadomie dbających o swoje zdrowie. Wyrzuciłam tłuszcz nasycony i cukier, zamieniając je kolejno na masło orzechowe i daktyle. Można? Ależ oczywiście! I to nie tylko z korzyścią zdrowotną, ale przede wszystkim smakową! :)

 

WEGAŃSKI PISZINGER, czyli wafelkowy tort przekładaniec z czekoladowym kremem i prażonymi orzechami

paliwo z roślin wafel przekładaniec piszinger

WYKONANIE:

  • Orzechy zmiażdż za pomocą wałka lub pokrój za pomocą noża (pierwsza propozycja jest zdecydowanie łatwiejsza) i praż przez 3-5 minut na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
  • Daktyle zalej gorącą wodą by zmiękły (wodę zachowaj, później może się przydać).
  • Do misy malaksera przełóż pastę orzechową i napój sojowy. Miksuj na powolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj orzechy, odsączone z nadmiaru wody daktyle, kakao i ponownie wymieszaj.
  • Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj do niej wodę z moczonych daktyli.
  • Smaruj masą wafle i przykładaj kolejnym waflem z góry.
  • Ich wysokość zależy od Twoich preferencji (możesz od razu przekroić wafle na pół i składać wyższe poziomy.
  • Wafle odstaw na kilka godzin – jeśli schowasz je do lodówki będą miękkie, ale ciągnące w środku

Wskazówki:

  • Przepis nie zawiera cukru gdyż naturalną słodyczą są tutaj daktyle.
  • By wafle były bardziej zwarte, połóż na górze ciężki przedmiot (np. garnek z wodą), co dodatkowo spłaszczy wafle.
  • Orzechy laskowe i pestki słonecznika możesz zamienić na inne ulubione.

 

 

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 45 minut + chłodzenie

30 wafelków, 1 sztuka zawiera:
Kalorie: 96kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 7,5g

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie suchych wafli kwadratowych
  • 100 g suszonych daktyli
  • Gorąca woda do moczenia daktyli
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50g pestek słonecznika 
  • 200 g kremowej pasty orzechowej
  • 300 ml napoju sojowego fortyfikowanego 

Tagi

Sprawdź przepis

PROMO NA JADŁOSPISY!!!

 

Sprawdź :

 

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN