Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-03-27

Zapiekany bakłażan z farszem z tofu

WegańskiBezglutenowy


 
Czas przygotowania: 30 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 394,3 kcal
Białko: 18,8 g
Tłuszcze: 23,6 g
Węglowodany: 33,7 g

SKŁADNIKI:

1 sztuka dużego bakłażana (ok 250 g)
1/2 kostki tofu (90 g)
1/2 cebuli (35 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka tahini (15 g)
2 łyżki soku z cytryny


Zweganizowałam znany wszystkim osobom, które jedzą nabiał przepis na zapiekanego bakłażana z fetą. Nie, nie smakuje tak samo, bo feta smakuje inaczej niż tofu - proste.

Ale to danie jest niezwykle aromatyczne, wyjątkowe, ciekawe i zawiera sporo białka :) Czyli = warto zrobić :)

Wskazówka: możecie dodać do dania ryż, kaszę, ziemniaki a nawet zrobić chrupiąće grzanki (jeśli czujecie potrzebę zwiększania kcal i dodania węglowodanów)

Zapiekany bakłażan z farszem z tofu

 

WYKONANIE:

  • Natnij bakłażana w szachownicę, skrop oliwą i posyp solą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut

bodyidea

  • W tym czasie usmaż na patelni pokrojoną drobno cebulkę, dodaj do niej pokruszone tofu, przypraw: kumin, kala namak, kurkuma, sól, pieprz.

cukinia bodyidea

  • Po 20 minutach, wyjmij bakłażana z piekarnika i wydrąż środek, dodaj go do tofu i przełóż farsz do bakłażana.

bakłażan na obiad

  • Wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut

 

bodyidea

  • Po wyjęciu ułóż bakłażana na talerzu i polej sosem z cytryny i tahini, posyp natką pietruszki.

 

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

 
Czas przygotowania: 30 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 394,3 kcal
Białko: 18,8 g
Tłuszcze: 23,6 g
Węglowodany: 33,7 g

SKŁADNIKI:

1 sztuka dużego bakłażana (ok 250 g)
1/2 kostki tofu (90 g)
1/2 cebuli (35 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka tahini (15 g)
2 łyżki soku z cytryny


Tagi

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN