Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-28

Zdrowa wersja nutelli - czekoladowy krem

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

2 banany - bardzo dojrzałe
1 awokado - kremowe i miękkie
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki gorzkiego kakao
garść orzechów laskowych (można użyć włoskich / nerkowców/ migdałów)


Na słowo nutella większości dzieci trzęsą się z zachwytu uszy, a ślinianki skaczą jak oszalałe...
Co ma w sobie to smarowidło, że nasze pociechy tak bardzo za nim przepadają?
Jak to co? Utwardzone tłuszcze i mnóstwo cukru! Ale zaraz zaraz... w reklamie mowa o czekoladzie i orzechach... są! ale w śladowych ilościach - chyba wpadły tam przez przypadek :)

Za to nie przez przypadek awokado, banan, orzechy i kakao znalazły się w zdrowym kremie czekoladowym, który śmiało zastąpi wspomniany wytwór chemika :)

 

ZDROWSZA NUTELLA W SŁODKIE WERSJI

zdrowa nutella

WYKONANIE:

  1. Wrzucamu do miksera awokado, bardzo dojrzałego banana i kakao - dokładnie miksujemy

  2. Dodajemy orzechy laskowe, a także syrop klonowy i powtarzamy czynność miksowania

  3. Próbujemy czy smak i konsystencja nam odpowiadają - jeśli krem jest za mało słodki dodajemy banana (lub daktyle), jeśli zbyt słodki dosypujemy kakao

Tak przygotowany krem możemy przechowywać w lodówce do 3-4 dni



SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

2 banany - bardzo dojrzałe
1 awokado - kremowe i miękkie
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki gorzkiego kakao
garść orzechów laskowych (można użyć włoskich / nerkowców/ migdałów)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN