Zaloguj się Koszyk (0)

Przepis na ciasto Leśny Mech w wersji wegańskiej i bezglutenowej

23 września, 2017
leśny mech ciasto wegańskie sylwia maksym

SKŁADNIKI

BISZKOPT
450 g mrożonego szpinaku
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego - zmielonego
5 łyżek wrzątku
2 łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szkl. mleka roślinnego
1/2 szkl oleju rzepakowego

KREM
1 l mleka kokosowego - stałej części
1 laska wanilii
1/2 szkl pudru z erytrytolu lub ksylitolu
2 łyżki agar agar
4 łyżki ciepłej wody

DEKORACJA
ziarenka z granatu 

Długo przymierzałam się do zrobienia tego ciasta. Wcześniej cieszyłam oko zniewalającymi zdjęciami krążącymi w internecie, aż w końcu skusiłam się na kawałeczek w jednej z naszych ulubionych knajpek… był zdecydowanie zbyt słodki, a więc chciałam zrobić swoją wersję.
Zrobiłam. Jednak pierwsze ciasto zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach. Znaczy, że smakowało, co dało mi jeszcze większego kopa motywacyjnego. Tak więc po udanym debiucie potworzyłam kulinarne dzieło. Tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia i opublikować przepis – ufff – tak, nadal smakuje 🙂

 

Leśny Mech w wersji wegańskiej i bezglutenowej

 

WYKONANIE:

BISZKOPT:

  1. rozmrażamy szpinak i dobrze odsączamy z wody
  2. mielimy siemię lniane i łączymy z wrzątkiem do powstania kleiku
  3. przesiewamy do miski wszystkie mąki
  4. dodajemy do mąk pozostałe sypkie produkty, łączymy
  5. dodajemy do mąk szpinak, olej, mleko, kleik z siemienia
  6. wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 50 – 55 minut (do suchego patyczka) – w tym czasie przygotowujemy krem
  7. ciasto zostawiamy do wystudzenia
  8. przecinamy ciasto na pół odcinając górę – jeżeli się przypiekło najpierw odcinamy przypieczoną skorupkę
  9. rozdrabiamy w palcach odciętą część ciasta

 

 

KREM:

  1. wyjmujemy mleko z kartonika i przekładamy do miski – powinno stać w lodówce co najmniej 1 dobę i mieć konsystencję gęstej śmietany
  2. dodajemy zmielony erytrytol, wanilię i rozpuszczony agar agar
  3. łączymy za pomocą miksera i ubijamy na sztywno

 

 

LEŚNY MECH

  1. wykładamy masę kremową na ciasto
  2. dokładnie smarujemy pokrywając całe ciasto – najlepiej za pomocą silikowanej łopatki
  3. posypujemy rozdrobionym ciastem – można lekko docisnąc by ciasto lepiej się trzymało
  4. dekorujemy pestkami granatu
  5. wstawiamy do lodówki na min 2 h, a najlepiej na całą noc – uwaga ZNIKA 😉

leśny mech

SMACZNEGO 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY