Menu

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

24 października 2017
Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem
Przepis na dwie porcje
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 3 pęczki liści rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • garść pestek słonecznika
  • 100 g makaronu (u nas kukurydziany)
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz - do smaku

O zaletach rzodkiewki nie trzeba pisać. Ochoczo chrupią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Nadaje się do sałatek i na kanapki… no dobrze.. ale co z liśćmi?
Większość z nas uważa, że są bezwartościową częścią, która ląduje w koszu. Niepotrzebnie!

 

 

Jeśli macie dostęp do pięknych rzodkiewek, najlepiej prosto od rolnika, to przy zakupach na bazarku poproście o dodatkową porcję liści, które ktoś przed Wami zostawił.

 

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

 

 

 

WYKONANIE:

  1. Liście rzodkiewki myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i pestki słonecznika – gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
  3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  4. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
  5. Mieszamy do momentu zagotowania i przyprawiamy
  6. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy
  7. Podajemy ze starym parmezanem

 

 

 

Danie smakuje naprawdę dobrze – jeżeli pesto wyda się Wam gorzkie można podlać odrobiną mleka roślinnego dla smaku

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)