Zaloguj się Koszyk (0)

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

24 października, 2017

2 porcje

SKŁADNIKI

3 pęczki liści rzodkiewki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
garść pestek słonecznika
100 g makaronu (u nas kukurydziany)
20 g parmezanu
sól, pieprz - do smaku

O zaletach rzodkiewki nie trzeba pisać. Ochoczo chrupią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Nadaje się do sałatek i na kanapki... no dobrze.. ale co z liścimi? 
Większość z nas uważa, że są bezwartościową częścią, która ląduje w koszu. Niepotrzebnie!

rzodkiew     rzodkiewki

Jeśli macie dostęp do pięknych rzodkiewek, najlepiej prosto od rolnika, to przy zakupach na bazarku poproście o dodatkową porcję liści, które ktoś przed Wami zostawił.

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

pesto

WYKONANIE:

  1. Liście rzodkiewki myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i pestki słonecznika - gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
  3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  4. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
  5. Mieszamy do momentu zagotowania i przyprawiamy
  6. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy
  7. Podajemy ze starym parmezanem

pesto w mikserze    słonecznik w pesto    

Danie smakuje naprawdę dobrze - jeżeli pesto wyda się Wam gorzkie można podlać odrobiną mleka roślinnego dla smaku

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY