Zaloguj się Koszyk (0)

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

24 października, 2017
makaron z pesto liście rzodkiewki przepis sylwia maksym

2 porcje

SKŁADNIKI

3 pęczki liści rzodkiewki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
garść pestek słonecznika
100 g makaronu (u nas kukurydziany)
20 g parmezanu
sól, pieprz - do smaku

O zaletach rzodkiewki nie trzeba pisać. Ochoczo chrupią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Nadaje się do sałatek i na kanapki… no dobrze.. ale co z liśćmi? 
Większość z nas uważa, że są bezwartościową częścią, która ląduje w koszu. Niepotrzebnie!

 

rzodkiew
rzodkiewki

     

 

Jeśli macie dostęp do pięknych rzodkiewek, najlepiej prosto od rolnika, to przy zakupach na bazarku poproście o dodatkową porcję liści, które ktoś przed Wami zostawił.

 

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

 

pesto

 

WYKONANIE:

  1. Liście rzodkiewki myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i pestki słonecznika – gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
  3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  4. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
  5. Mieszamy do momentu zagotowania i przyprawiamy
  6. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy
  7. Podajemy ze starym parmezanem

 

pesto w mikserze
słonecznik w pesto

        

 

Danie smakuje naprawdę dobrze – jeżeli pesto wyda się Wam gorzkie można podlać odrobiną mleka roślinnego dla smaku

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY