Zaloguj się Koszyk (0)

Malinowa galaretka – naturalna bez barwników i konserwantów

15 lutego, 2018
galaretka malinowa paliwo z roślin wegańska

Czas przygotowania: 10 minut

2 porcje
Kalorie: 152 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 20,5 g

SKŁADNIKI

400 g mrożonych malin (2 kubki)
2 łyżki chia
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki agar agar
woda

Właśnie kończymy ostatnie zapasy owoców lata, to dzięki rodzicom i ich miłości do opieki nad drzewami i krzewami owocowymi, a także mnóstwem różnych warzyw możemy cieszyć się naturalnymi smakami nawet zimą. Niestety nasZ asortyment malin powoli się już kończy, więc wykorzystujemy je do najbardziej wyszukanych i prostych pomysłów.

 

Jeżeli lubisz galaretki, to ten przepis jest dla Ciebie. Powstał z potrzeby dodania słodkiego deseru do całodziennego menu, deseru bogatego w dobre składniki, słodkiego i pysznego. Tak więc do malin dodałam chia i siemienia wzbogacając posiłek o potrzebne dla organizmu kwasy tłuszczowe OMEGA 3.

 

Jak widać nie zawsze owoce musimy jeść w formie surowej, w koktajlu, cieście czy owsiance. Pozwólmy odetchnąć Panu dr Oetker i sami zróbmy pyszną galaretkę :)

Deser jest niskokaloryczny, więc bez obaw mogą go zajadać osoby będące na dietach redukcyjnych

 

Malinowa galaretka

 

 

alt=”malinowa wegańska”>

 

WYKONANIE

  1. Mrożone owoce umieść w rondelku, dodaj ksylitol i odrobinę gorącej wody
  2. Gotuj do momentu zawrzenia, zmiksuj za pomocą blendera na gładki mus
  3. Rozpuść w niewielkiej ilości wody agar agar i dodaj do galaretki, ponownie zmiksuj i wstaw na palnik
  4. Mieszaj do momentu zagotowania, wyłącz palnik i po chwili dodaj siemię i chia
  5. Przelej do misek i pozostaw do wystygnięcia

Do deseru możesz dodać śmietankę kokosową, świeże owoce, orzechy czy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą – wszystko zależy od Twoich preferencji i doboru makro składników w diecie.

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY