ZACZYNAMY
Pierwszy wpis z cyklu NA WYNOS przeznaczony jest dla osób aktywnych. Jego spora kaloryczność - ponad 500 kcal - na posiłek sprawia, iż na pewno nie posłuży kanapowym leniuszkom, jednak mniemam, że należycie walczycie ze swoimi słabościami :)
NA WYNOS
Wpisy tworzę po to, abyście mogli je jak najlepiej wykorzystać i w swoim pełnowartościowym menu. Ideą cyklu NA WYNOS jest tworzenie dań na drugie śniadanie i obiad, które zazwyczaj spożywamy poza domem. Chcę Wam pokazać, że przygotowanie pełnowartościowych posiłków nie musi być czasochłonne ani trudne, a na pewno smaczne i odżywcze.
SMAKOWITOŚĆ SKŁADNIKÓW I POTRAW
Przy okazji użycia głównego składnika, jakim jest pieczywo, chciałam poruszyć z Wami temat dotyczący wysokiej smakowitości. Zamknij oczy, pomyśl o smakowitym chlebie z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem... czy potrafisz poprzestać na zjedzeniu tylko jednej kromeczki? Czy potrafisz zakończyć delektowanie się drożdżówką tylko na jednej małe sztuce?
Pieczywo charakteryzuje się wysoką smakowitością, ta natomiast na pewno nie pomaga nam w ograniczeniu danego składnika, do przeznaczonej do naszego zapotrzebowania ilości kalorii. Wysoka smakowitość pojawia się dzięki połączeniu węglowodanów i tłuszczy, które naturalnie nie wystepuje w naturze.. Jedny wyjątek stanowią orzechy nerkowca - pomyśl więc, czy potrafisz zjeść tylko kilka sztuk nerkowców? Cała paczka znika w mgnieniu oka :) Ot właście o tym piszę...
Pieczywo nie jest niczym złym. To pełnoziarniste zawiera magnez, żelazo, witaminy z grupy B, cenny błonnik. Jasne pieczywo, jest bardziej przetworzone, nie zawiera tylu witamin, ale szybko uzupełnia energię, możesz je wykorzystać na słodko i wytrawnie, a także jest przede wszystkim szybkie w użyciu i przygotowaniu. Należy jednak znać umiar i nie przesadzać z ilością.
Tak, droźdżówka raz na jakiś czas, czy chrupiąca bułeczka naprawdę nie są niczym złym - musisz je jedynie odpowiednio dostosować do swojego zapotrzebowania.
Ten wpis i inspiracja, jak wspomniałam powyżej, jest przeznaczona dla osób aktywnych, ale i dla tych, którzy:
- nie mają czasu na zjadanie sałatek/ dań jednogarnkowych poza domem
- nie mogą sobie pozwolić na używanie sztućców podczas jedzenia posiłku (samochód, autobus, czy po prostu jedzenie w biegu lub przed komputerem, przy którym nadal pracują)
- są na początku edukacji zdrowego żywienia i nadal nie mogą przekonać się do kasz, czy zdrowych makaronów
- dla tych, którzy są już kaszami zmęczeni i potrzebują małego odświeżenia menu i nadania nowego charakteru chrupiącym wypiekom
WYKONANIE:
- Bułkę przekrój wzdłuż skrop oliwą, włóż do środka warzywa i posmaruj serem, to samo zrób z chlebem żytnim tworząc z niego kanapki, środek kanapek skrop oliwą z oliwek.
- Wyciśnij sok ze świeżych owoców lub kup świeżo wyciskany sok w sklepie (wybieraj bez dodatków cukru i konserwantów).
- Zapakuj wszystko do pojemników, dodaj pokrojone jabłko
- Zjedz dwie kanapki i połówkę bułki na drugie śniadanie, wypij sok, drugą porcję i jabłko na III posiłek, dziś wyjątkowo możemy nazwać go obiadem.
Czy takie inspiracje ułatwiają Wam przygotowanie dań na wynos? Czy są produkty, które szczególnie chcielibyście uwzględnić w swoim menu i zarazem, z których miałyby się składać przepisy, które się tutaj pojawią?
Liczę na Waszą aktywność i czekam na Wasze komentarze pod tym wpisem.
SMACZNEGO
_______________________________________________
Sylwia Maksym - PALIWO Z ROŚLIN
Link znajdziesz tutaj Grupa Paliwo z Roślin - jednoczymy tutaj wiebicieli kuchni roślinnej, osoby które już od dawna są na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, a także te osoby, które dopiero planują coś zmienić w swoim menu. To również grupa dla sportowców, którzy poszukują odpowiedzi na nurtujące ich pytania z tematyki diety roślinnej w sporcie.
Zapraszam Cię serdecznie! Dołącza do nas i buduj roślinną społeczność Paliwo z roślin