Zaloguj się Koszyk (0)

Najlepszy przepis na drożdżowe cynamonki

2 października, 2017

SKŁADNIKI

CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
2 jaja
100 g masła
15 g świeżych drożdży
5 łyżek ksylitolu
1 szklanka mleka (u nas sojowe, bo krowiego w lodówce nie mamy)
szczypta soli
1 laska wanilii

POSYPKA
20 g cynamonu
5 łyżek ksylitolu

To pierwszy taki przepis w historii naszego bloga – ola boga.
Dla tych, którzy nie muszą rezygnować z glutenu, ani jaj, a ich głowy są spokojne gdy na talerzu znajdzie się coś słodszego niż zwykle, co niekoniecznie trzeba nazywać cheat mealem...

W pełni glutenowe i jajeczne cynamonki, a więc niepodobne do naszych przepisów. Na potrzeby pewnego eksperymentu, jednak nie o nim dziś mowa.
Na pewno przeczytacie o nim w swoim czasie w dziale - biblioteka Body Idea :)


Najważniejsze teraz są bułeczki, które podobno okazały się przecynamonkami.
Są banalne w wykonaniu, ochoczo rosną i rozsiewają piękny zapach cynamonu i przypieczonego cukru w całym domu.


WYKONANIE:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy zmielony ksylitol, dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i pozwalamy mu się rozpuścić w mleku.
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ziarenka z laski wanilii, 2 jaja.
  • Dokładnie mieszamy
  • Wlewamy przestudzony mleczy rozwtór do sypkiej mieszanki  i dokładnie mieszamy.
  • Wyrabiamy dłońmi ciasto i pozostawiamy w przykrytej ręcznikiem misce na 1h do wyrośnięcia.

 

  • Po tym czasie wałkujemy ciasto, staramy się zrobić to równo – jak widać mnie nie wyszło ;)


wałkowanie ciasta

  • Przesypujemy na ciasto wymieszany cynamon z cukrem i dokładnie rozprowadzamy pozostawiając jeden brzeg wolny – do zawinięcia.


cynamonowe

  • Kroimy ciasto w plastry i zawijamy w ślimaczki.


paseczki cynamonowe

  • Układamy na blaszce i ponownie pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia.


cinamon rolls
cinamon rolls

  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 – 22 minuty.


cinamon rolls
cinamon rolls

  • Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Jeśli zdążycie można zrobić polewę z lukru ;) - jeśli nie - nie trzeba - i tak smakują :)


ciasto drożdżowe cynamonowe
ciasto drożdżowe cynamonowe
SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY