Zaloguj się Koszyk (0)

Omlet z mąki z ciecierzycy z warzywami

5 listopada, 2018
omlet z ciecierzycy paliwo z roślin

Czas przygotowania: 15 minut

2 porcje (wartości bez warzyw, tylko omlet)

SKŁADNIKI

1 szklanka (120 g)  mąki z ciecierzycy 
1 szklanka (230 g) wody mineralnej gazowanej
po łyżeczce:
kumin, kurkuma, czosnek granulowany, lubczyk, sól jodowana, pieprz, słodka papryka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka czarnej soli kala namak (opcjonalnie)

Często moi Pacjenci będący na diecie roślinnej wspominają, iż tęsknią za puszystym omletem z jaj. Szybko spieszę wtedy z zakończeniem tej tęsknoty proponując im świetne rozwiązanie. Nie dość, że proste w wykonaniu, to jeszcze smaczne i uniwersalne. Omlet smakuje na wytrawnie i na słodko – wszystko zależy od dodatków, które uwzględnicie w masie.

 

Omlet nie wymaga większej sprawności kulinarnej, przygotują go nawet Ci, którzy nie radzą sobie z naleśnikami 🙂

Dodatki, które proponuję do dania podwyższają dostępność białka, czyniąc danie pełnowartościowym – zdecydowanie polecam tym, którzy nadal nie potrafią zbilansować odpowiedniej ilości białka w diecie.

 

PRZEPIS NA OMLET Z MĄKI Z CIECIERZYCY Z WARZYWAMI

 

WYKONANIE:

  • mąkę wsyp do misy
  • dodaj: płatki drożdżowe (nadają serowego posmaku, zawierają dodatkowe białko, a także spulchniają ciasto), wodę, przyprawy (sól kala namak to czarna sól dająca smak jaja, nie musisz jej używać), sodę
  • odstaw na 10-15 minut w celu spulchnienia masy
  • rozgrzej na patelni oliwę z oliwek
  • wylej masę (powinna mieć konsystencję jak ciasto do naleśników)
  • usmaż z obu stron (2-3 minuty) 

 

warzywa bodyidea

 

Podaj z ulubionymi dodatkami, moja propozycja:
 

wwgański omlet z warzywami

 

  •  

    jarmuż (żelazo, wapń, kwas foliowy, witaminy z gr.B), papryka czerwona (witamina C), cebula biała, boczniaki (dodatkowe źródło białka), pieczarki, marchew (witamina A)– usmażone na oliwie z oliwek, doprawione ulubionymi przyprawami

 

WSKAZÓWKA: Z racji na wysoką ilość białka omlet świetnie wkomponuje się w posiłek po treningowy. Wegański omlet z mąki z ciecierzycy jest idealny również dla osób prowadzących dietę bez laktozy i bez glutenu.

 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY