Zaloguj się Koszyk (0)

Orzechowa granola z patelni – pyszna i odżywcza, idealna na śniadanie

26 marca, 2018

Czas przygotowania: 15 minut

10porcji
Kalorie: 163, 7 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 8,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 szklanki płatków orkiszowych
garść migdałów
garść wiórków kokosowych
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
2 łyżki chia
1 łyżka erytrolu
ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Gdy pytam o najzdrowsze śniadanie to wiele osób odpowiada jednogłośnie - płatki, owsianka, czy granola. Niestety są też i takie osoby, które preferują Nesquicki, Liony, czy inne Cini Minis, a jak wiemy ze zdrowiem, siłą i naturalną żywnością niewiele mają wspólnego.

W internecie mnóstwo przepisów na zapiekane granole, z owocami, orzechami, wytrawne i w sumie ze wszystkim co tylko się nam zamarzy.

Z braku czasu postanowiłam wprowadzić szybszą wersję tego superdodatku, no i wyszło naprawdę świetnie. Granola jest chrupiąca, niezwykle aromatyczna. Idealna do jogurtu, owsianki, napoju roślinnego, saute do pochrupania, a także z ciepłą wodą jako dobry start na początku dnia.

Tak więc nie zwlekajcie z jej zrobieniem - naprawdę warto! Choćby dla niezwykłego aromatu, który roznosi się w domu :)

GRANOLA PEŁNA PYSZNOŚCI 

orkisz

zdrowa granola

WYKONANIE:

  1. Rozpuść na patelni olej kokosowy, rozgrzej do momentu roztopienia i pokrycia całej patelni
  2. Dodaj płatki, smaż przez 2-3 minuty często mieszając
  3. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez ok 10-12 minut - do momentu zarumienienia orzechów
  4. Wystudź i przełóż do szczelnie zamkniętego naczynia - najlepiej szklanego słoiczka
  5. Przechowuj maksymalnie do 10 dni

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY