Zaloguj się Koszyk (0)

Owsianka na wiele sposobów – pożywnie, szybko i smacznie

21 lutego, 2018
owsianka pomysły paliwo z roślin

Czas przygotowania: 5 minut

1 porcja
Kalorie: 343
Białko: 12,2
Tłuszcze: 11,6
Węglowodany: 40,6

SKŁADNIKI

50g płatków orkiszowych
5g ekspandowanego proso 
1 łyżka liofizowanej truskawki 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka kruszonego kakao 1 łyżka masła z orzechów laskowych
1/2 szklanki mleka lub wody
szczypta soli

Kto lubi owsiankę ręka w górę?! Mam nadzieję widzieć las rąk, choć zapewne nie zawsze tak było…

Wszyscy znamy ten smak… Często była to nasza zmora dzieciństwa – rozgotowane lub zbyt twarde płatki, bez „polotu”, nudne, smakujące jak papier…

 

Teraz, dzięki większej dostępności doskonałych produktów możemy tworzyć różnorodne owsianki, piękne, kolorowe i przede wszystkim przepyszne. Sami wróciliśmy do nich ze smakiem i od przeszło miesiąca właśnie w taki sposób rozpoczynamy każdy dzień, a czasami nawet kontynuujemy na drugi posiłek – często po treningu.

 

Wypracowałam już swój ulubiony sposób na tworzenie owsianek. Mam nadzieję Was zainspirować.

 

Jeden z pomysłów na owsiankę:

truskawkowa owsianka

 

WYKONANIE:

  1. Płatki (owsiane, gryczane, jaglane, ryżowe itd.) zalej wodą – na noc lub kilka godzin
  2. Ugotuj w napoju roślinnym (owsianym, ryżowym, kokosowym, sojowym itd), mleku lub wodzie do miękkości
  3. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli, dokładnie wymieszaj
  4. Przełóż do miseczki
  5. Wybierz ulubione składniki i ułóż według własnych preferencji

Uwielbiam ładne kompozycje – w końcu najpierw jemy oczami, dlatego też za każdym razem estetycznie układam wszystkie składniki, po to by później je wymieszać i smakować całość. Ty na pewno wypracujesz własny sposób, a może i mnie zainspirujesz? 🙂

 

Kolejne inspiracje:

owsianka owocowa

kiwi, chia, masłem z nerkowców i ekspandowanym proso

 

orzechowa owsianka

liofilizowaną żurawiną, nerkowcami, pestkami dyni i masłem z orzechów laskowych

 

owsianeczka

nerkowcami, kakao, płatkami migdałowymi, pestkami dyni i masłem z orzechów ziemnych
owsianka z jabłkami

jabłkiem, rodzynkami, pestkami dyni i cynamonem



Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY