Menu

Owsianka na wiele sposobów – pożywnie, szybko i smacznie

21 lutego 2018
Owsianka na wiele sposobów – pożywnie, szybko i smacznie
Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 343 kcal
Białko 12,2 g
Tłuszcz 11,6 g
Węglowodany 40,6 g

Składniki

  • 50g płatków orkiszowych
  • 5g ekspandowanego proso
  • 1 łyżka liofizowanej truskawki 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka kruszonego kakao 1 łyżka masła z orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • szczypta soli

Kto lubi owsiankę ręka w górę?! Mam nadzieję widzieć las rąk, choć zapewne nie zawsze tak było…

Wszyscy znamy ten smak… Często była to nasza zmora dzieciństwa – rozgotowane lub zbyt twarde płatki, bez „polotu”, nudne, smakujące jak papier…

 

Teraz, dzięki większej dostępności doskonałych produktów możemy tworzyć różnorodne owsianki, piękne, kolorowe i przede wszystkim przepyszne. Sami wróciliśmy do nich ze smakiem i od przeszło miesiąca właśnie w taki sposób rozpoczynamy każdy dzień, a czasami nawet kontynuujemy na drugi posiłek – często po treningu.

 

Wypracowałam już swój ulubiony sposób na tworzenie owsianek. Mam nadzieję Was zainspirować.

 

Jeden z pomysłów na owsiankę:

 

 

WYKONANIE:

  1. Płatki (owsiane, gryczane, jaglane, ryżowe itd.) zalej wodą – na noc lub kilka godzin
  2. Ugotuj w napoju roślinnym (owsianym, ryżowym, kokosowym, sojowym itd), mleku lub wodzie do miękkości
  3. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli, dokładnie wymieszaj
  4. Przełóż do miseczki
  5. Wybierz ulubione składniki i ułóż według własnych preferencji

Uwielbiam ładne kompozycje – w końcu najpierw jemy oczami, dlatego też za każdym razem estetycznie układam wszystkie składniki, po to by później je wymieszać i smakować całość. Ty na pewno wypracujesz własny sposób, a może i mnie zainspirujesz? 🙂

 

Kolejne inspiracje:

 

kiwi, chia, masłem z nerkowców i ekspandowanym proso

 

 

liofilizowaną żurawiną, nerkowcami, pestkami dyni i masłem z orzechów laskowych

 

 

nerkowcami, kakao, płatkami migdałowymi, pestkami dyni i masłem z orzechów ziemnych

 

jabłkiem, rodzynkami, pestkami dyni i cynamonem
Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)