Zaloguj się Koszyk (0)

Owsianka z twarożkowym musem z banana, jagodami i orzechami pekan

30 marca, 2021
owsianka z musem owocowym paliwo z roślin sylwia maksym

Czas przygotowania: 12 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 515 kcal
Białko: 38 g
Tłuszcze: 13,6 g
Węglowodany: 70,5 g

SKŁADNIKI:

  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g mrożonych jagód
  • 1/2 banana
  • 100 g chudego twarogu
  • 200 ml napoju sojowego
  • 10 g orzechów pekan

Czas na przepis! Tym razem jest to owsianka z owocowym musem z twarożku, dedykowana dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Zwiera sporą ilość białka, bo aż 38 g w jednej porcji! A także ponad 70 g węglowodanów, co doskonale przygotuje Cię pod względem enegetycznym do treningu lub też odnowi zapas glikogenu po jego zakończeniu!

Moja propozycja owsianki jest idealnym posiłkiem około treningowym. Jest szybka i prosta w wykonaniu, zatem czas, który zaoszczędzisz, możesz przeznaczyć na owocną regenerację i odpoczynek 🙂

Zanim jednak przedstawię Ci sam przepis, wspomnę po króce dlaczego warto jeść owsiankę i w jaki sposób ją przygotować.

Pomysłów na wykonanie owsianki, czyli najprostszego na świecie dania jest mnóstwo. Mam swoje ulubione, zapewne Ty również, wszystko zależy od kombinacji, składników i ilości czasu jakim dysponujesz.


Dlaczego warto jeść owsiankę?

  • Owsianka to świetny pomysł na śniadanie, lunch, czy kolację.
  • Możesz ją zjeść na ciepło lub przygotować do pudełka na wynos i zjeść na zimno.
  • Jest świetna w wersji na słodko lub wytrawnie,
  • Oczywiście najważniejsze są składniki. Zadbaj o dostarczenie białka, tłuszczu i węglowodanów.

Jak przygotować owsiankę?

  • By zwiększyć dostępność witamin i minerałów, wymocz wcześniej płatki owsiane w celu usunięcia nadmiaru kwasu fitynowego.
  • Gdy nie masz czasu rano, to możesz przygotować owsiankę wieczorem – zalej płatki mlekiem, zmiksuj twaróg z bananem, rano wymieszaj całość i dodaj świeże owoce i orzechy
  • Bazuj na świeżych lub mrożonych owocach. Dodaj orzechy, pestki lub masło orzechowe. Nie zapomnij o białku i dokładnym ugotowaniu płatków!

Przepis na owsiankę z twarogowym musem z banana, jagodami i orzechami pekan 

WYKONANIE

  • płatki ugotuj w napoju sojowym
  • banana zmiksuj z twarogiem****
  • płatki przełóż do miseczki
  • dodaj twaróg z bananem
  • posyp mrożonymi lub świeżymi jagodami
  • dodaj orzechy pekan

*** przepis możemy w łatwy sposób zweganizować 🙂 Wystarczy twaróg zamienić na tofu, jak w tym przepisie:

A jaki jest Twój ulubiony sposób na owsiankę?

Z jakimi składnikami jesz ją najchętniej?

Napisz w komentarzu! I ja chcę się uczyć od Ciebie i dla Ciebie, inspiruj mnie 🙂




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY