Zaloguj się Koszyk (0)

Pasta do kanapek z czerwonej soczewicy

26 marca, 2018
pasta z czerwonej soczewicy paliwo z roślin

Czas przygotowania: 7 minut

8 porcji
Kalorie: 130 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 8,9 g

SKŁADNIKI

100 g czerwonej soczewicy
5 pomidorów suszonych w zalewie POLECAM TE (klik)
5 łyżek pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

STRĄCZKI to doskonałe źródło białka, witamin i wielu minerałów. Są idealnym składnikiem wielu potraw, past, ciast, smakują saute, w zupie krem i na wiele różnych sposobów. Zawartość pełnowartościowych aminokwasów sprawia, że są doskonałym pożywieniem nie tylko dla WEGAN, ale i dla osoby gustującej w potrawach mięsnych.

 

Przepis powstał z racji na poszukiwanie inspiracji na ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE WIELKANOCNE, nam bardzo zasmakował, jesteśmy przekonani, że nasi gości równie chętnie się do niego odniosą.

Pastę wykorzystujemy do śniadań czy kolacji w formie smarowidła do pieczywa, jako dodatek do ryżu czy innych strączków do obiadu, a także jako pastę do surowych warzyw. Jest naprawdę bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Naturalna słodycz soczewicy w połączeniu z aromatycznymi pomidorami z domowej zalewy na bazie oliwy, dodatku podstawowych przypraw i pestek dyni sprawia, że pasta staje się jednym z ulubionych dodatków do wszystkich posiłków.

 

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

 

wegańska pasta

 

WYKONANIE:

  1. Ugotuj soczewicę do miękkości, wystudź.
  2. Zmiksuj z pozostałymi składnikami na głądką pastę.

 

kanapeczki z soczewicą

Możesz przechowywać ją do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY