Menu

Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i kaparów

4 października 2018
Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i kaparów
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 1456 kcal
Białko 60 g
Tłuszcz 83,2 g
Węglowodany 106,8 g

Składniki

  • 150 g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
  • 70 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy oliwek
  • 30 g oliwy z oliwek (może być z pomidorów)
  • 80 g pestek dyni
  • sól, pieprz, czubryca czerwona - ilość według smaku
  • 2 łyżki kaparów odsądzonych z zalewy

Sposób przygotowania

  1. Przepłucz soczewicę w zimnej wodzie (2-3 razy), zalej wrzątkiem i ugotuj (max 10-12 min.)
  2. Przełóż do kielicha blendera i dodaj pestki dyni, suszone pomidory, kapary i oliwę.
  3. Dokładnie zmiksuj, dopraw i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Tak przygotowaną pastę schowaj do słoika i przechowuj maksymalnie do 6 dni w lodówce.

Strączki, a właściwie czerwona soczewica, bo o niej tutaj mowa, to doskonałe źródło białka, witamin i wielu minerałów. Czerwona soczewica, szczególnie dla początkujących na diecie roślinnej jest idealnym składnikiem wielu potraw, past, ciast. Smakuje saute, w zupie krem i na wiele różnych sposobów.

Łatwość jej przygotowania, wysoka strawność i zawartość wartościowych aminokwasów sprawia, że sąjestdoskonałym pożywieniem, nie tylko dla WEGAN, ale i dla osoby gustującej w potrawach mięsnych.

 

Pasta z czerwonej soczewicy

Pastę wykorzystasz do śniadań, przekąsek lub kolacji. Sprawdzi się w formie smarowidła do pieczywa, naleśników czy gofrów. Możesz ją również wykorzystać do obiadu, jako dodatek do ryżu czy innych strączków i zbóż. Jest genialnym zamiennikiem hummusu, a więc możesz też ją zaproponować jako dodatek do surowych warzyw w formie słupków.

Jest naprawdę bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Naturalna słodycz soczewicy w połączeniu z aromatycznymi pomidorami z domowej zalewy na bazie oliwy, dodatku podstawowych przypraw i pestek dyni sprawia, że pasta staje się jednym z ulubionych dodatków do wszystkich posiłków.

 

Możesz przechowywać ją do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

SMACZNEGO

 

Dieta wegańska całoroczna

 

Szukasz genialnych diet z wykorzystaniem prostych dań i przepisów? Zapraszam Cię tutaj:

 

kuchnia roślinna diety jadłospis sylwia maksym

 

Czerwona soczewica = Tankuj Paliwo z Roślin

Od ponad 8 lat prowadzę dietę roślinną. Przez trzy lata była to ścisła dieta wegańska, obecnie z racji na częstotliwość wyjazdów ze sportowcami, jest to dieta wegetariańska. Moi podopieczni, zarówno sportowcy zawodowi, amatorzy, jak i osoby aktywne hobbistycznie, prowadzą różne rodzaje diet roślinnych. To właśnie dla nich i dla Ciebie przygotowałam genialne diety, które znajdziesz na mojej stronie. Dzięki tym dietom zaoszczędzisz czas, pieniądze i poprawę zdrowia. Zyskasz nowe umiejętności, wiedzę, świetne pomysły kulinarne i przede wszystkim – zapewnisz organizmowi wsparcie w postaci odpowiednio zbilansowanych posiłków. Sprawdź co mam dla Ciebie.

 

Przeczyta dlaczego warto jeść rośliny:

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)