Zaloguj się Koszyk (0)

Pasta z bobu z olejem lnianym

12 lipca, 2018
pasta z bobu paliwo z roślin

Czas przygotowania: 10 minut

5 porcji
Kalorie: 92,5 kcal
Białko: 5,2 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 6 g

SKŁADNIKI

400 g ugotowanego bobu
30 ml oleju lnianego
20 g płatków drożdżowych nieaktywnych
1/4 szklanki wody
sól morska jodowana

BÓB, to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niecierpliwością czekam cały rok na sezon, w którym można się zajadać tą zieloną fasolką na różne sposoby. 

Tym razem zdecydowanie przesadziłam podczas zakupów (zamiarem było mrożeniem w celu gromadzenia zapasów, ale miejsce w zamrażarce już się skończyło), więc musiałam wymyślić inny sposób niż sałatka (polecam z truskawkami i rukolą), kotlety z bobu, zupa krem i jako dodatek do dań głównych stanowiący najważniejsze źródło białka (przynajmniej w formie dania obiadowego).

Łapcie przepis na banalnie prostą w wykonaniu i przepyszną pastę z bobu.

 

PASTA Z BOBU z olejem lnianym

 

bób

WYKONANIE:

  1. Ugotuj bób do miękkości, pozostaw do wystudzenia
  2. Przerzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. W razie potrzeby dodaj więcej przegotowanej wody.

SMACZNEGO

 

Spróbuj też przepisów na pozostałe pasty

Pasta z zielonego groszku

Pasta z czerwonej soczewicy

Hummus z suszoną śliwką

Hummus z czarnuszką





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY