Zaloguj się Koszyk (0)

Pasta z pieczonej papryki

31 stycznia, 2019
pasta z pieczonej papryki paliwo z roślin

Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki

20 porcji (1 porcja = 1 płaska łyżka)
Kalorie: 74 kcal
Białko: 1,78 g
Tłuszcze: 7,04 g
Węglowodany: 0,88 g

SKŁADNIKI

4 papryki (po obraniu ok 450 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
180 g tofu naturalnego
przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka

Smak pieczonej papryki jest niesamowity! Aromatyczny, intensywny i słodki! Idealnie podbijają go cynamon, pieprz, papryka wędzona i harrisa. Kremowej konsystencji dodaje tofu.

 

Do czego wykorzystać tą pastę?

 

  • Kanapki
  • Naleśniki
  • Dip do pieczonych warzyw
  • Dip do surowych warzyw
  • Dip do frytek: z ziemniaka czy batatów

 

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I TOFU

 

czerwona papryka

wegańsk apasta

pasta do chleba wegańska

 

 

WYKONANIE:

  • Oczyść i pokrój paprykę
  • Polej oliwą i dopraw solą
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut – skórka musi się nawet lekko przypalić
  • Pozostaw do wystygnięcia, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko (nie dodawaj już oliwy)
  • Do masy paprykowej dodaj rozkruszone tofu i przyprawy, zmiksuj
  • Przechowuj do 7 dni w lodówce w szklanym szczelnie zakręconym słoiczku.

 

SMACZNEGO

 

pieczona papryka





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY