Zaloguj się Koszyk (0)

Pieczone szaszłyki z warzyw i tofu

13 marca, 2018

Czas przygotowania: 30 minut

2 porcje
Kalorie: 366 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 24,5 g

SKŁADNIKI

2 pomidory
1 bakłażan
100 g tofu naturalnego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra

Warzywa to genialny składnik diety, niestety dla wielu osób stanowi wielką trudność ich codzienne zjadanie. Gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, blendowanie, zupy, sałatki, surówki itd. pomysłów jest wiele... u typowych "tadków niejadków" należy korzystać ze wszystkich możliwych opcji, które tylko przyjdą do głowy,

Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad czy kolację - niska ilość węglowodanów, spora ilość białka i witamin.

WARZYWNE PIRAMIDKI BAKŁAŻANOWO - POMIDOROWE Z TOFU

pieczone tofu z warzywami

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz warzywa, bakłażana i pomidora pokrój na grube plastry, dopraw według uznania
  2. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą do momentu wytworzenia żelka, który stosujemy jako zamiennik jaja
  3. Tofu pokrój na plastry, przypraw według uznania
  4. Plastry bakłażana obtocz w siemieniu lnianym i mące z ciecierzycy,  usmaż na oliwie z oliwek
  5. Nadziewaj na długie wykałaczki do szaszłyków na przemian - bakłażan w cieście, pomidor, tofu, stwórz - 2-3 warstwy z wymienionych składników
  6. Delikatnie polej oliwą z oliwek wszystkie piramidki
  7. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut

piramidki z bakłażanem

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY