Zaloguj się Koszyk (0)

Pieczone ziemniaki z rozmarynem – prawdziwy comford food

1 października, 2017
pieczone ziemniaki hasselback

SKŁADNIKI

400 g ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, rozmaryn

Ziemniaki są najpopularniejszymi bulwami w polskich domach.
Wykorzystujemy je do dań głównych, zup, kremów, frytek, puree.
Kroimy w talarki, słupki, frytki, półksiężyce, mielimy, przeciskamy przez praskę i trzemy…

Wybitnie smakują smażone, pieczone, gotowane…
Wydaje się, że pomysły na ich przygotowanie i podanie się nie kończą…
Na ziemniaczki zawsze jest dobra pora.
Wbrew obiegowej opinii nie tuczą, nie są odpowiedzialne za powstawanie oponki i nie trzeba ich eliminować ze swojego menu – nawet będąc na diecie.

Pieczone ziemniaczki – przepis z rozmarynem

Jeden z naszych ulubionych sposobów na ich przyrządzenie to właśnie pieczone ziemniaki z rozmarynem. By było ciekawiej wystarczy nadać im inną formę niż zawsze – np. ponacinać, by pod wpływem ciepła lekko się otworzyły. 

WYKONANIE:
1.Dokładnie myjemy i obieramy ziemniaki

2.Nacinamy 3/4 ziemniaka wzdłuż
3.Posypujemy solą, pieprzem, nacieramy oliwą
4.Układamy do naczynia żaroodpornego 
5.Posypujemy rozmarynem i wkładamy do piekarnika
6.Pieczemy ok 35 min w 180 stopniach

ziemniaki zapiekane

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY