Całkiem niedawno na naszym stole i w kuchni gościły przepyszne pieguski z kaszy jaglanej. Dziś – ponownie dzięki potrzebie chwili – powstały pieguski, ale tym razem z ugotowanego ryżu. Pieguski są równie pyszne, bardziej chrupiące i kruche niż te z kaszy jaglanej. Dodatek banana sprawił, że struktura ciasteczek jest bardziej zwarta. Daktyle i rodzynki stanowią naturalną słodycz, którą w wersji czekoladowej podkręca dodatkowo gorzkie kakao.
Pieguski ryżowe z czekoladą o rodzynkami

WYKONANIE:
- Ugotowany i przestudzony ryż przekładamy do miski
- Dodajemy rozpuszczony olej, rozgniecione dojrzałe banany, mąkę i miksujemy na gładko
- Kroimy na drobno rodzynki, daktyle i czekoladę
- Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką, dzielimy na dwie części
- Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
- Pieczemy przez 25-30 minut – wierzch musi być lekko przyrumieniony
- Wykładamy na kratkę do ostudzenia


SMACZNEGO