Jak ze smakiem okiełznać strączki i uratować planetę? – Agata Szczebyło Be Strąk
Strączki są super wartościowe i smaczne! Niby każdy słyszał, niby każdy wie – ale wciąż o strączkach zbyt mało mówi się! 🙂
Zdecydowanie, od tych słów powinnam rozpocząć nagrywanie tego odcinka! Bardzo się cieszę, że główną rolę odegrała w nim moja gościni, specjalistka od strączków – Agata Szczebyło.
Agata Szczebyło – edukatorka żywieniowa; doktor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia człowieka, specjalistka w zakresie zrównoważonej konsumpcji żywności. Twórczyni projektu edukacyjnego Be Strąk, promującego częstsze jedzenie nasion roślin strączkowych. Kucharka-amatorka, gotuje głównie roślinnie i bez marnowania.
Agata jest niesamowita! Jej wiedza o strączkach, zrównoważonym rolnictwie, wpływie strączków i ich uprawy na środowisko jest ogromna i niemożliwa do przedstawienia podczas jednej rozmowy. Mam ogromną nadzieję, że Agata jeszcze wiele razy zagości w moim podcaście! A teraz, posłuchajcie co ma do powiedzenia w #114 odcinku Paliwa z Roślin – Jak ze smakiem okiełznać strączki i uratować planetę?
Z Agatą Szczebyło Be Strąk rozmawiamy o:
- zrównoważonym rolnictwie, suszo-oporności strączków i wiązaniu azotu w glebie
- wpływie strączków na nasze zdrowie i kondycję planety
- o królu strączków – Fasoli Piękny Jaś
- możliwościach kulinarnych strączków
- o tym, jak zacząć jeść strączki bez komplikacji jelitowych
- i wielu innych kwestiach, których koniecznie musisz posłuchać!
Odcinki powstają w partnerstwie z marką suplementów diety Naturell,
która jest sponsorem podcastu Paliwo z Roślin