Zaloguj się Koszyk (0)

Pomidorowa foccacia z ziołami

15 kwietnia, 2020

 
Czas przygotowania:

30 minut przygotowań + 25 minut pieczenia

10 porcji, 1 porcja zawiera
Kalorie: 217 kcal
Białko: 5,2 g
Tłuszcze: 7,1 g
Węglowodany: 33,7 g

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
20 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki soli jodowanej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka sojowego lub owsianego
 
ODZIENIE WIERZCHNIE:
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki suszonego oregano
2 pomidory (ok 350 g)
2 łyżeczki soli gruboziarnistej - świeżo mielonej

Znacie focaccie? Na pewno! Jeśli nigdy jej nie jedliście to na pewno jedliście pizzę - wraz ze spodem. Tak właśnie smakuje foccacia.

Jednak jej wyrafinowanie zależy od pozostałcyh składników, które wykorzystacie w przepisie. Nasza foccacia zaprosiła do siebie tymianek, oregano, sól, pieprz i soczyste pomidory - naprawdę warto ją w taki sposób skomponować.

A jak smakuje? Focaccia jest obłędna. Lekko słona, o wyraźnym smaku ziół. Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, jednak pamiętaj - to zależy od tego jak dokładnie ugnieciesz i napowietrzysz ciasto. Warto się więc przy tym odrobinę spocić :)

 

Pomidorowa focaccia z ziołami

foccacia z pomidorami sylwia maksym

WYKONANIE:

  • zrób rozczyn z drożdży: pokrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe (nie gorące mleko), dokładnie wymieszaj, na wierzch posyp 1 łyżkę mąki, nie mieszaj, zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut

  • w tym czasie przesiej mąkę z solą i pieprzem, a następnie dodaj rozczyn i dokładnie wymieszaj

  • ugniataj ciasto ok 15 minut do momentu kiedy będzie idealnie elastyczne i gładkie, przykryj ściereczką i odstaw na ok godzinę w ciepłe miejsce

  • po godzinie ugnieć ponownie ciasto i rozwałkuj do zadowalającego Cię kształtu, przełóż do formy do pieczenia

  • to czas na zrobienie wcierki z oliwy i ziół: wymieszaj całość razem

  • rozłożone na formie ciasto ugnieć palcami i posmaruj oliwą z ziołami (powciskaj ją w środek ciasta)

  • pokrój pomidory w plastry i połóż na cieście, posyp solą gruboziarnistą

faccacia bodyidea

 

  • ciasto odstaw na 10 minut po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka i momentu zbrązowienia górnej warstwy

 

Smacznego

 

Gdy już ją zrobicie i skonsumujecie z prędkością światła... zostawcie tutaj komentarz.

Uwielbiam czytać Wasze wpisy i wiedzieć czy smakuje Wam to co tworzę :)





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY