Menu

Pomidorowa foccacia z ziołami

15 kwietnia 2020
Pomidorowa foccacia z ziołami
Czas przygotowania: 30 minut przygotowań + 25 minut pieczenia
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 217 kcal
Białko 5,2 g
Tłuszcz 7,1 g
Węglowodany 33,7 g

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki soli jodowanej
  • 1/ łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka sojowego lub owsianego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 4 pomidory (ok 250 g)
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej - świeżo mielonej

Znacie focaccie? Na pewno! Jeśli nigdy jej nie jedliście to na pewno jedliście pizzę – wraz ze spodem. Tak właśnie smakuje foccacia.

Jednak jej wyrafinowanie zależy od pozostałcyh składników, które wykorzystacie w przepisie. Nasza foccacia zaprosiła do siebie tymianek, oregano, sól, pieprz i soczyste pomidory – naprawdę warto ją w taki sposób skomponować.

A jak smakuje? Focaccia jest obłędna. Lekko słona, o wyraźnym smaku ziół. Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, jednak pamiętaj – to zależy od tego jak dokładnie ugnieciesz i napowietrzysz ciasto. Warto się więc przy tym odrobinę spocić 🙂

Pomidorowa focaccia z ziołami

Pomidorowa focaccia z ziołami

WYKONANIE:

  • zrób rozczyn z drożdży: pokrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe (nie gorące mleko), dokładnie wymieszaj, na wierzch posyp 1 łyżkę mąki, nie mieszaj, zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut
  • w tym czasie przesiej mąkę z solą i pieprzem, a następnie dodaj rozczyn i dokładnie wymieszaj
  • ugniataj ciasto ok 15 minut do momentu kiedy będzie idealnie elastyczne i gładkie, przykryj ściereczką i odstaw na ok godzinę w ciepłe miejsce
  • po godzinie ugnieć ponownie ciasto i rozwałkuj do zadowalającego Cię kształtu, przełóż do formy do pieczenia
  • to czas na zrobienie wcierki z oliwy i ziół: wymieszaj całość razem
  • rozłożone na formie ciasto ugnieć palcami i posmaruj oliwą z ziołami (powciskaj ją w środek ciasta)
  • pokrój pomidory w plastry i połóż na cieście, posyp solą gruboziarnistą

Pomidorowa focaccia z ziołami

  • ciasto odstaw na 10 minut po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka i momentu zbrązowienia górnej warstwy

 

Smacznego

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)