Komosa to niezwykle drogocenne ziarno. Warto je stosować zamiennie wraz z innymi kaszami, płatkami, a nawet ziemniakami. Doskonale smakuje na słodko, jak i na wytrawnie, a przepisy z nią w roli głównej są naprawdę banalne.
Dlaczego warto jeść komosę?
Ten super food zawiera: wapń, fosfor, żelazo, miedź. Jest bogata w witaminy z grupy B, stosunkowo niewielką ilość węglowodanów, za to dużą ilość białko liczoną w 100 g. Komosa jest ziarnem bezglutenowym, a więc osoby chorujące na celiakię mogą ją jeść bez obaw.
KOMOSA RYŻOWA (QUINOA) Zawartość w 100 [g] | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAK UGOTOWAĆ KOMOSĘ?
- Najważniejsze to zachować odpowiednie proporcje. Na 2 porcje wody dodaj 1 porcję komosy.
- Przepłucz wrzątkiem na sitku, a następnie przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.
- Gotuj 5 minut, przykryj, pozostaw do całkowitego wchłonięcia wody
- Właśnie taki sposób pozwala ugotować komosę na sypko
Po treningowy posiłek idealny - komosa ryżowa z owocami i białkiem
- Jest prosty w przygotowaniu
- Zawiera odpowiednią ilość białka i węglowodanów
- Dostarcza odpowiednich witamin
- Smakuje
- Przepięknie wygląda
WYKONANIE - komosa ryżowa po treningu
- Ugotuj komosę ryżową
- Odżywkę białkową rozmieszaj z wodą (lub z napojem roślinnym)
- Wyłóż na miseczkę komosę, dodaj owoce, polej odżywką
SMACZNEGO