Zaloguj się Koszyk (0)

Przepyszne trufle czekoladowe rozpływające się w ustach

18 marca, 2019
trufle czekoladowe paliwo z roślin

Czas przygotowania: 30 minut

30 trufli
Kalorie: 38 kcal
Białko: 0,63 g
Tłuszcze: 3,25 g
Węglowodany: 1 g

SKŁADNIKI:

125 g mleczka kokosowego (stałej części)
150 g gorzkiej czekolady 90 %
kakao
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego

POSYPKA:
gorzkie kakao
wiórki kokosowe
lub:
cynamon,
puder z dowolnego słodzika,
orzechy itd.

Kolejny przepis, którego grupą docelową są alergicy i weganie. Do wykonania trufli potrzebujesz tylko czterech składników, pomijasz produkty zawierające jaja, laktozę i gluten. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, wymaga jedynie cierpliwości i silnej woli – ciężko choćby nie oblizać łyżki 🙂

Zimowa pora sprzyja jego wykonaniu, gdyż zamiast korzystać z lodówki wystarczy masę wystawić na kilkanaście minut na balkon 😉

Do dzieła, zapraszam po błyskawiczny przepis na 

 

PRZEPYSZNE TRUFLE CZEKOLADOWE

czekoladowe trufelki

 

WYKONANIE:

  1. Rozpuść gęstą część mleka kokosowego w kąpieli wodnej, dodaj olej i syrop klonowy, wymieszaj, zdejmij z palnika
  2. Rozkrusz gorzką czekoladę, dodaj do mleczka kokosowego i połącz za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania gęstej, jednolitej, lśniącej konsystencji
  3. Odstaw do lodówki – lub jeśli za oknem jest minusowa temperatura na balkon – do momentu stężenia masy 
  4. Nabieraj masę małą łyżeczką i formuj dłonią niewielkie kuleczki (ja zawsze mam problem z uzyskaniem podobnego kształtu i rozmiaru, ale przynajmniej wiadomo, że to home made :))
  5. Obtocz w ulubionej posypce – u mnie kakao i wiórki kokosowe
  6. Wstaw do lodówki na minimum godzinę – podawaj zaraz po wyjęciu z lodówki
czeko mleko

chocolate

posypka do trufli

chocolate pralines

Trufle są mocno czekoladowe, o głębokim wyrazistym smaku. Nawet wielbicielom bardzo słodkich smaków przypadły do gustu, więc  nie trzeba więcej dosładzać. Jednak jeżeli uznasz, że masa jest dla Ciebie zbyt gorzka dodaj więcej syropu lub innego słodzidła.

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY