Zaloguj się Koszyk (0)

Roślinna owsianka rozpieszczająca zmysły

10 maja, 2022
owsianka porridge maliny sojowy paliwo sylwia

Uwielbienie do owsianek u mnie było od zawsze! A takie owsianki, które najpierw zaspokajają potrzeby wizualne i rozpieszczają zmysły tym bardziej wielbię! Często spotykam ludzi, którzy jedzą oczami. Mnie też się to zdarza, szczególnie w restauracjach czy kawiarniach. Uwielbiam, gdy talerz się do mnie uśmiecha, a ja poszukuję w nim produktów, które rozpieszczą moje zmysły i połaskoczą kubki smakowe.

Czasami, moje posiłki są spożywane na szybko, bo żyję dość szybko, ale zdecydowanie częściej warto się zatrzymać, szczególnie podczas konsumpcji i zastanowić nad tym, co ląduje w brzuchu i co nas odżywia.

Dlatego też stworzyłam taką owsiankę, najpiękniejszą w swojej kreacji. Chciałam nazwać ją damską owsianką, bo patrząc na jej zdjęcie widzę wesołą kompozycję dania, które jest bardzo kobiece. To takie moje pierwsze skojarzenie. Choć szybko można je przerobić na bardziej męski kąsek, dodając np. większej ilości prażonych orzechów, banana czy gorzkiej czekolady.

Do owsianki dodasz naprawdę wszystko

Dobrze przyrządzona owsianka polega głównie na odpowiednio długim gotowaniu płatków. Powinny być miękkie, kleiste, ale nadal przypominać płatki. Wtedy zdecydowanie smakują najlepiej.

Składniki owsianki mogą by naprawdę różne – zależne od Twojej inwencji twórczej, smaku, pory dnia, a nawet zasobności lodówki.

W sezonie śmiało wymieniaj owoce jagodowe, zimą korzystaj z mrożonych lub suszonych.

Roślinna owsianka rozpieszczająca zmysły
Składniki
  • 50 g płatków owsianych
  • 250 ml napoju sojowego fortyfikowanego
  • 100 g malin
  • 70 g banana
  • 8 g orzechów włoskich
  • 5 g pestek dyni
  • 15 g kremu orzechowego
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Płatki ugotuj do miękkości. W trakcie gotowania dodaj szczyptę soli.
  2. Przełóż do miseczki, dodaj pokrojonego banana, posyp malinami.
  3. Dodaj orzechy: włoskie, pestki dyni, na koniec polej łyżeczką masła orzechowego
Porady
  • płatki owsiane możesz zamienić na jaglane lub ryżowe
  • napój sojowy możesz zamienić na mleko krowie, max 1,5% tłuszczu
  • możesz dodać inne orzechy
  • maliny możesz zamienić na truskawki lub borówki
1 porcja zawiera

Kalorie : 555 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 67g

Owsianka dobra nawet na kolację

Standardowo przyjęło się, iż owsianka jest zazwyczaj spożywana na śniadanie. Jednak, moim zdaniem równie świetnie może sprawdzić się na kolację.

Nie wierzysz? Przekonaj się sprawdzając jeden z moich ulubionych przepisów:

owsianka sen kiwi wiśnie

A jeśli lubisz konsystencję budyniu to sprawdź koniecznie obłędną owsiankę z makiem:

Owsianka niejedno ma imię

Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do stworzenia swojej wersji owsianki. Jestem przekonana, że polubisz je tak bardzo jak ja! Pamiętaj, owsiankę możesz jeść na ciepło i zimno, zimą i latem, w wersji słodkiej i wytrawnej.

Mam jeszcze sporo przepisów na owsiankowe kombinacje, mam nadzieję Cię wielokrotnie zaskoczyć.

Gotujesz dla siebie i partnera? Nadal nie wiesz jak podzielić składniki. Kliknij obok i przeczytaj artykuł – CZY DIETA MA PŁEĆ.

SPODOBAŁ Ci się przepis?
Udostępnij go dalej, tak by inni też czerpali PALIWO Z ROŚLIN.



Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY