Zaloguj się Koszyk (0)

Seleryba – czyli ryba z selera – nie tylko dla wegan

6 listopada, 2017

No to daliśmy się nieźle oszukać... a właście tylko połowicznie :)
Ja byłam pewna, że "to nie wyjdzie", a Radek zapytał czy to mintaj? :)

 

seleryba - czyli ryba z selera

seler udaje rybkę

Przepisów na selerybę w sieci krąży mnóstwo. Jak zwykle naczytałam się i naoglądałam i wybrałam swoją wersję, która błyskawicznie zrodziła się w głowie.


obiad wege

Seleryba jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią ości, a także dla wegan, którzy ze swojego menu wykluczają ryby.
Jest również ciekawym smaczkiem dla wszystko jedzących - w końcu wszelkie smaki należy próbować :)
Dla nas to fajna opcja, szczególnie gdy odstawiłam całkowicie mięso, a po ryby sięgam sporadycznie.

Przejdźmy do przepisu:

Seleryba - czyli ryba z selera - nie tylko dla wegan


ryba z selera

SKŁADNIKI:

Wywar:

  • 2 duże bulwy selera (ilość zależy od przepisów, do których wykorzystasz selerybę
  • 1 arkusz nori
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • woda do wywaru
  • sól
  • pieprz

Seleryba:

  • mielone siemienia lnianego
  • ciepła woda do utworzenia żelka z siemienia
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • płatki jaglane
  • 1 opakowanie nori
  • olej rzepakowy do smażenia

 

WYKONANIE:

  • Seler umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej półksiężyce
  •  Zagotuj w dużym garnku wodę, dodaj do niej sos sojowy, sos rybny, liść laurowy, kumin, 1 połamany arkusz nori, sól, pieprz
  •  Wrzuć do wody seler i gotuj ok 20 - 25 min ( w zależności od grubości i wielkości plastrów) - seler nie może się rozgotować, musi być jędrny
  •  Wyjmij seler z wody i pozostaw do wystudzenia
  •  Przygotuj panierkę - zalej wrzątkiem zmielone siemię i mieszaj do powstania gęstej papki, dodaj przyprawy
  •  Do drugiej miseczki wsyp płatki jaglane, również z przyprawami - nie podaję proporcji płatków i siemienia bo wszystko zależy od wielkości selera i ilości kawałków, które pokroisz
  •  Potnij arkusze nori w równe plastry, owiń nimi kawałki selera
  •  Obtaczaj w siemieniu i płatkach i smaż na rozgrzanym oleju
  •  Jeśli nie usmażysz wszystkich kawałków możesz je zamrozić

 

nori i panierki

seleryba w przygotowaniu

kawałek selerybki

 

Ryba - co nawet widać na zdjęciach naprawdę przypomina rybkę - i w wyglądzie i w smaku
Idealnie komponuje się z kiszoną kapustą z oliwą i pieprzem


SMACZNEGO




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY