Menu

Seleryba – czyli ryba z selera – nie tylko dla wegan

6 października 2017
Seleryba – czyli ryba z selera – nie tylko dla wegan
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 2 duże bulwy selera (ilość zależy od przepisów, do których wykorzystasz selerybę
  • 1 arkusz nori
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • woda do wywaru
  • sól
  • pieprz
  • mielone siemienia lnianego
  • ciepła woda do utworzenia żelka z siemienia
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • płatki jaglane
  • 1 opakowanie nori
  • olej rzepakowy do smażenia

No to daliśmy się nieźle oszukać… a właściwie tylko połowicznie 🙂 Ja byłam pewna, że „to nie wyjdzie”, a Radek zapytał czy to mintaj? 🙂


Seleryba – czyli ryba z selera


Przepisów na selerybę w sieci krąży mnóstwo. Jak zwykle naczytałam się i naoglądałam i wybrałam swoją wersję, która błyskawicznie zrodziła się w głowie.



Seleryba jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią ości, a także dla wegan, którzy ze swojego menu wykluczają ryby. Jest również ciekawym smaczkiem dla wszystko jedzących – w końcu wszelkie smaki należy próbować 🙂
Dla nas to fajna opcja, szczególnie gdy odstawiłam całkowicie mięso, a po ryby sięgam sporadycznie.

Przejdźmy do przepisu:


Seleryba – czyli ryba z selera – nie tylko dla wegan


WYKONANIE:

  • Seler umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej półksiężyce
  •  Zagotuj w dużym garnku wodę, dodaj do niej sos sojowy, sos rybny, liść laurowy, kumin, 1 połamany arkusz nori, sól, pieprz
  •  Wrzuć do wody seler i gotuj ok 20 – 25 min ( w zależności od grubości i wielkości plastrów) – seler nie może się rozgotować, musi być jędrny
  •  Wyjmij seler z wody i pozostaw do wystudzenia
  •  Przygotuj panierkę – zalej wrzątkiem zmielone siemię i mieszaj do powstania gęstej papki, dodaj przyprawy
  •  Do drugiej miseczki wsyp płatki jaglane, również z przyprawami – nie podaję proporcji płatków i siemienia bo wszystko zależy od wielkości selera i ilości kawałków, które pokroisz
  •  Potnij arkusze nori w równe plastry, owiń nimi kawałki selera
  •  Obtaczaj w siemieniu i płatkach i smaż na rozgrzanym oleju
  •  Jeśli nie usmażysz wszystkich kawałków możesz je zamrozić

 

 

 


Ryba – co nawet widać na zdjęciach naprawdę przypomina rybkę – i w wyglądzie i w smaku
Idealnie komponuje się z kiszoną kapustą z oliwą i pieprzem

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)