Menu

Słodkie czekoladowe brownie z buraków

23 lutego 2018
Słodkie czekoladowe brownie z buraków
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie, 16 porcji
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 205 kcal
Białko 4 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 25,2 g

Składniki

  • na blaszkę kwadratową 20cmx20cm
  • 800 g buraków (waga przed ugotowaniem)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 bardzo dojrzałych bananów
  • 4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
  • ciepła woda
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady

Kolejny pomysł na fit ciasto, w pełni roślinne bo z buraków i bananów. Bez dodatkowego cukru, bez glutenu i jaj, a więc idealne dla alergików i wegan.

Świetnie smakuje do porannej kawy lub jako posiłek po treningowy, idealne na wynos 🙂

Zapraszam po przepis:

 

Brownie z buraków słodzone bananami

 

 

 

WYKONANIE:

  1. Buraki ugotuj w skórce (dzięki temu zachowasz cenne witaminy) do miękkości
  2. Obierz, pokrój na mniejsze kawałki
  3. Dodaj do buraków rozpuszczony olej kokosowy i czekoladę (w kąpieli wodnej połącz oba składniki)
  4. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wodą na ok 5-7 min w celu wytworzenia klejącego żelka
  5. Zmiksuj buraki z olejem i czekoladą, dodaj rozgniecione widelcem banany i ponownie zmiksuj
  6. Do masy dodaj żelek z siemienia lnianego i przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj
  7. Przelej do foremki i wstaw do piekarnika – piecz w 170 stopniach przez 40 minut

Jeżeli użyjesz większej formy lub odejmiesz 1/3 ilości składników to ciasto będzie niższe, co dla brownie jest wskazane 🙂

Ciasto w smaku jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, kakaowo bagniste, czuć słodycz bananów, która idealnie komponuje się z burakiem sprawiając, iż jest niewyczuwalny 🙂

 

 

 

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)