Menu

Spring rolls – czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

25 października 2017
Spring rolls – czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 50 g makaronu ryżowego
  • 30 g papieru ryżowego - arkusze
  • 60 g marchewki
  • 40 g papryki czerwonej
  • 10 g kiełków soi / rzodkiewki / brokuła
  • 40 g awokado
  • kilka listków szpinaku
  • 100 g tofu naturalnego
  • 20 g sosu sojowego - bezglutenowy
  • 10 g oliwy z oliwek

Spring rollsy smakują również i jesienią 🙂
Stanowią ciekawą alternatywę dla sałatek, frittaty czy zwykłych kanapek – można użyć tych samych składników, ale w zdecydowanie innym wydaniu.
Forma i inwencja twórcza każdego dania zawsze ma znaczenie – czasami w niezwykły sposób możemy przemycić dodatki, których na co dzień nie lubią milusińscy, z którymi współpracuję 🙂

 

 

Spring rolls – czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

 

WYKONANIE:

 

  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
  2. Pokrój bardzo drobno w paseczki.
  3. Przygotuj makaron ryżowy i papier ryżowy do zawijania według przepisu.
  4. Tofu pokrój w paski i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy – pozostaw do ostygnięcia.
  5. Zwilż arkusz papieru ryżowego i układaj według własnej inwencji przygotowane wcześniej składniki.
  6. Zawiń w zwarty rulon.
  7. Podawaj na zimno z sosem sojowym.

 

 

 

 

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)