Zaloguj się Koszyk (0)

Spring rolls – czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

25 października, 2017
spring rolls warzywa przepis sylwia maksym

2 porcje

SKŁADNIKI

50 g makaronu ryżowego
30 g papieru ryżowego - arkusze
60 g marchewki
40 g papryki czerwonej
10 g kiełków soi / rzodkiewki / brokuła
40 g awokado
kilka listków szpinaku
100 g tofu naturalnego
20 g sosu sojowego - bezglutenowy
10 g oliwy z oliwek

Spring rollsy smakują również i jesienią 🙂
Stanowią ciekawą alternatywę dla sałatek, frittaty czy zwykłych kanapek – można użyć tych samych składników, ale w zdecydowanie innym wydaniu.
Forma i inwencja twórcza każdego dania zawsze ma znaczenie – czasami w niezwykły sposób możemy przemycić dodatki, których na co dzień nie lubią milusińscy, z którymi współpracuję 🙂

 

springrolls

Spring rolls – czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

 

WYKONANIE:

     

  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
  2. Pokrój bardzo drobno w paseczki.
  3. Przygotuj makaron ryżowy i papier ryżowy do zawijania według przepisu.
  4. Tofu pokrój w paski i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy – pozostaw do ostygnięcia.
  5. Zwilż arkusz papieru ryżowego i układaj według własnej inwencji przygotowane wcześniej składniki.
  6. Zawiń w zwarty rulon.
  7. Podawaj na zimno z sosem sojowym.

 

kuchnia

zawijane warzywka

robimy spring rollsy

wspólny posiłek

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY