Zaloguj się Koszyk (0)

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym
i jestem dyplomowanym dietetykiem sportowym.

Uwielbiam gotować tworząc prawdziwe paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o sportowcach i osobach aktywnych, które chcą zadbać o regenerację, poprawić wyniki sportowe, a przy tym jeść smacznie i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Miło mi, że odwiedzasz moją stronę.

Zawodowo zajmuje się współpracą ze sportowcami i osobami aktywnymi fizycznie. Uczę jak dbać o regenerację w kuchni, gotować szybko, ekonomicznie i przede wszystkim smacznie.
Jestem absolwentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej. Posiadam również szerokie doświadczenie w dietetyce klinicznej. Na każdego zawodnika, zarówno amatora jak i sportowca zawodowego, patrzę całościowo i dobieram najskuteczniejsze rozwiązania żywieniowe i suplementacyjne, mające za zadanie zwiększenie jego fizycznego potencjału, poprawę regeneracji i uzyskanie najlepszych wyników w wybranej dyscyplinie sportowej.

Dieta w sporcie

Współpracuję indywidualnie i drużynowo z zawodnikami sportów wytrzymałościowych; kolarstwo górskie, kolarstwo szosowe, triathlon, biegi długodystansowe, a także zawodniczkami i zawodnikami piłki nożnej. Od 2020 roku jestem dietetykiem sportowym pierwszej reprezentacji Polski w piłce nożnej kobiet.


Współtworzenie profesjonalnego sztabu reprezentacji Polski pozwala mi na nieustany rozwój jako dietetyka sportowego. Zajmuję się także edukacją żywieniowa najmłodszych zawodniczek piłki nożnej projektów takich jak Letnia Akademia Młodych Orłów PZPN, Zimowa Akademia Młodych Orłów PZPN, czy Talent Pro. W swojej pracy łączę również wiedzę z zakresu fizjoterapii (posiadam również tytuł mgr fizjoterapii, który uzyskałam na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach), a także z zakresu przygotowania motorycznego i treningu siłowego.

Sport to moje paliwo

Jestem również dietetykiem sportowym teamu kolarskiego. Przygotowuję plany żywienia zależne od sezonu, dobieram suplementację, a także wspieram żywieniowe zawodników podczas samych wyścigów.

Kolarstwo górskie jest mi szczególnie bliskie, gdyż sama jestem zawodniczką startującą w zawodach MTB. Mój pierwszy amatorski start miał miejsce w 2020 roku, co roku podwyższam poprzeczkę i chcę więcej. W 2021 roku zdobyłam rowerem Śnieżkę podczas wyścigu UpHillu Race Śnieżka. Swoją pracę łączę z wielką pasją do sportu, dobrego odżywiania, idei zero waste, troski o dobro środowiska, zwierząt i planety.

Propaguję żywienie roślinne, bez szufladkowania czy przypinania łatek. Niezależnie od tego czy prowadzisz dietę wegańska, wegetariańską, a może po prostu chcesz ograniczyć ilość spożywanego mięsa i produktów odzwierzęcych, nauczę Cię jak robić to zdrowo. Pokażę Ci jak dobierać produkty, by cieszyć się smakiem, czerpać paliwo z roślin i nie martwić się o niedobory składników mineralnych i witamin.

Nieustannie aktualizuje swoją wiedzę uczestnicząc w seminariach, szkoleniach, wykładach. Bazuję na badaniach naukowych, które przekładam na zrozumiały dla moich podopiecznych język. Przez kilka lat pracowałam jako wykładowca przedmiotu nauka żywienia w Szkole Mistrzostwa Sportowego, jako wykładowca akademicki na Wyższych Uczelniach, a obecnie prowadzę szkolenia stacjonarne i online dla zawodników i trenerów w klubach sportowych. Nagrywam podcast Paliwo z Roślin, gdzie przedstawiam szerokie zagadnienia dotyczące kolarstwa i pozostałych sportów wytrzymałościowych. Rozmawiam z moimi gośćmi o piłce nożnej, diecie roślinnej i omawiam strategie dotyczące żywienia i suplementacji w sporcie.

Na mojej stronie znajdziesz e-booki i jadłospisy, dzięki którym poznasz tajniki smacznej i zdrowej kuchni. Tworzę proste, kolorowe i smaczne przepisy, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas i dobrać ilości zgodne z Twoimi potrzebami.

Współpraca z mediami

Współpracuję z twórcami kampanii i fundacji:

  • Jasna strona mocy
  • Roślinniejemy
  • Roślinne wyzwanie
  • Otwarte klatki

Wielokrotnie udzielałam wywiadów dla Polskiego Radia, Radia Katowice, TVN24 gdzie poruszałam kwestie dotyczące żywienia w sporcie, roślinnego odżywiania i zasad prawidłowego komponowania posiłków.


Jestem autorem kilkunastu artykułów w magazynie BIKE przeznaczonych dla zawodników i fanów kolarstwa górskiego. Stworzyłam 24 przepisy na roślinne dania, które zostały opublikowane w magazynie Lato & Football dla Biedronka Jeronimo Martins Polska.
Spełniam się również jako recenzent wielu książek dotyczących roślinnego żywienia i przepisów na paliwo z roślin.

Moje artykuły znajdziesz:

Tworzę dla Ciebie:

Posłuchaj moich podcastów
Sprawdź moje przepisy
Sprawdź moje e-booki
Zobacz filmy, które nagrywam