Menu

Tofurnik z kaszą jaglaną na bezglutenowym spodzie

1 listopada 2017
Tofurnik z kaszą jaglaną na bezglutenowym spodzie
Foremka 20 cm
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal
Białko g
Tłuszcz g
Węglowodany g

Składniki

  • 10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
  • garść pestek dyni
  • 1 duża łyżka kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ½ kubka płatków jaglanych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 360 g naturalnego tofu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki syropu daktylowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki mleka sojowego

Tofurnik chodził za mną od dawna. Tofu uwielbiam w wielu postaciach. Do tej pory na słodko próbowałam raz, musiałam odtworzyć ten smak. Jako inspiracja posłużył mi przepis genialnej jadlonomii , zmieniłam odrobinę proporcje i składniki i wyszedł Prześwietny tofurnik, z którego jestem piekielnie dumna.
Muszę walczyć z sobą, by nie zjeść kolejnego kawałka. Radkowi też się uszy trzęsą! Mam nadzieję, że wszystkojedząca rodzina doceni kunszt kuchni roślinnej.

 

Wspaniały torfurnik czy sernik bez sera dla wegan

 

 

 

Edit: najlepszym uznaniem były słowa… „ale pyszny! cóż to za kremowy serek?” 🙂 Okazuje się, że bezglutenowe i do tego wegańskie ciasto zrobiło naprawdę wielką furorę 🙂

 

 

 

SPÓD

 

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie 30 min, po czym odcedzamy i miksujemy na gładko
  2. Dodajemy do kielicha miksera pestki dyni, płatki jaglane, kakao, ponownie miksujemy na gładką masę
  3. Dołączamy pozostałe składniki – syrop klonowy i olej rzepakowy i miksujemy raz jeszcze – masa musi być gęsta i klejąca
  4. Wykładamy masę na foremkę – można wyłożyć papierem lub posmarować odrobiną oleju (ja posmarowałam olejem, bo brakło papieru)
  5. Przekładamy do zamrażarki i zajmujemy się masą serową

 

 

Masa tofurnikowa:

 

  1. Ugotowaną kaszę i rozkruszone w dłoniach tofu przekładamy do miski
  2. Dodajemy syrop daktylowy, sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i miksujemy
  3. Gdy masa jest spójna i dobrze zmiksowana dolewamy mleko i raz jeszcze miksujemy
  4. Wyjmujemy z zamrażarki spód i wylewamy na niego masę tofurnikową
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut
  6. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 – 45 minut + 5 minut na koniec 180 stopni w termoobiegu (wierzch powinien być przyrumieniony)

 

 

 

POLEWA:

 

  1. Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i dolewamy mleko
  2. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Polewamy wystudzone ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia

 

 

smacznego 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)