Zaloguj się Koszyk (0)

Tofurnik z kaszą jaglaną na bezglutenowym spodzie

1 listopada, 2017
tofurnik z kaszą jaglaną paliwo z roślin

SKŁADNIKI - FOREMKA 20 cm

SPÓD:
10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
garść pestek dyni
1 duża łyżka kakao
3 łyżki syropu klonowego
½ kubka płatków jaglanych
3 łyżki oleju rzepakowego
MASA TOFURNIKOWA:      
360 g naturalnego tofu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka kokosowego
½ szklanki syropu daktylowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

POLEWA:
70 g gorzkiej czekolady
½ szklanki mleka sojowego

Tofurnik chodził za mną od dawna. Tofu uwielbiam w wielu postaciach. Do tej pory na słodko próbowałam raz, musiałam odtworzyć ten smak. Jako inspiracja posłużył mi przepis genialnej jadlonomii , zmieniłam odrobinę proporcje i składniki i wyszedł Pprzerświetny tofurnik, z którego jestem piekielnie dumna.
Muszę walczyć z sobą, by nie zjeść kolejnego kawałka. Radkowi też się uszy trzęsą! Mam nadzieję, że wszystkojedząca rodzina doceni kunszt kuchni roślinnej.

 

Wspaniały torfurnik czy sernik bez sera dla wegan

 

tofurnik z czekoladą i kaszą jaglaną

 

Edit: najlepszym uznaniem były słowa… „ale pyszny! cóż to za kremowy serek?” 🙂 Okazuje się, że bezglutenowe i do tego wegańskie ciasto zrobiło naprawdę wielką furorę 🙂

czekoladowy tofurnik

serek tofu w serniku

 

SPÓD

     

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie 30 min, po czym odcedzamy i miksujemy na gładko
  2. Dodajemy do kielicha miksera pestki dyni, płatki jaglane, kakao, ponownie miksujemy na gładką masę
  3. Dołączamy pozostałe składniki – syrop klonowy i olej rzepakowy i miksujemy raz jeszcze – masa musi być gęsta i klejąca
  4. Wykładamy masę na foremkę – można wyłożyć papierem lub posmarować odrobiną oleju (ja posmarowałam olejem, bo brakło papieru)
  5. Przekładamy do zamrażarki i zajmujemy się masą serową
tofurnik pyszny

 

Masa tofurnikowa:

     

  1. Ugotowaną kaszę i rozkruszone w dłoniach tofu przekładamy do miski
  2. Dodajemy syrop daktylowy, sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i miksujemy
  3. Gdy masa jest spójna i dobrze zmiksowana dolewamy mleko i raz jeszcze miksujemy
  4. Wyjmujemy z zamrażarki spód i wylewamy na niego masę tofurnikową
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut
  6. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 – 45 minut + 5 minut na koniec 180 stopni w termoobiegu (wierzch powinien być przyrumieniony)
wykrojony tofurniczek

 

kasza jaglana z tofu

 

POLEWA:

     

  1. Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i dolewamy mleko
  2. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Polewamy wystudzone ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia
tofurnik w kawałku

 

smacznego 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY