Zaloguj się Koszyk (0)

Tofurnik zebra – czekoladowo waniliowy na bezglutenowym spodzie

12 listopada, 2017

SKŁADNIKI - FOREMKA 20 cm

SPÓD:
10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
garść pestek słonecznika
1 duża łyżka kakao
½ kubka płatków jaglanych
3 łyżki oleju rzepakowego

MASA TOFURNIKOWA:       
360 g naturalnego tofu
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki erytrolu (zmielony na puder)
2 szklanki mleka kokosowego

CIEMNA MASA:
2 łyżki ciemnego kakao

JASNA MASA:
ziarena z 1 laski wanilii

Po ostatnim dziele tofurnikowym pozostajemy w tej samej tematyce, ale w nieco innej formie. Ten roślinny serniczek tak bardzo przypadł nam i gościom do gustu, że postanowiliśmy zrobić go w wersji "zebra". Jasna masa otrzymała dodatek w postaci wanilii, a czarna masa zyskała na kolorze dzięki dodatkowi gorzkiego kakao. Bazą do tofurnika zebra był nasz poprzedni przepis na TOFURNIK (klik)który odrobinę zmodyfikowaliśmy według potrzeb i dostępności produktów w szafkach.

Jest banalnie prosty w wykonaniu, a jeszcze bardziej efektowny w odbiorze :)

 

Tofurnik zebra - czekoladowo  waniliowy

z góry tofurnik

WYKONANIE – SPÓD

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie 30 min, po czym odcedzamy i miksujemy na gładko.
  2. Dodajemy do miksera pestki słonecznka, płatki jaglane, kakao, ponownie miksujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy olej rzepakowy i miksujemy raz jeszcze – masa musi być gęsta i klejąca.
  4. Wykładamy masę na foremkę – można wyłożyć papierem lub posmarować odrobiną oleju.
  5. Wkładamy do zamrażarki i zajmujemy się masą serową.


WYKONANIE – MASA TOFURNIKOWA:

  1. Ugotowaną kaszę i rozkruszone w dłoniach tofu przekładamy do miski.
  2. Dodajemy puder z erytrolu (zmiksowany słodzik w młynku do kawy) mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
  3. Gdy masa jest spójna i dobrze zmiksowana dolewamy mleko i raz jeszcze miksujemy.
  4. Dzielimy masę na dwie równe (na oko) części i do pierwszej dodajemy ziarenka wanilii, do drugiej kakao.
  5. Wyjmujemy z zamrażarki spód i wylewamy na niego na przemian masę czarną i białą, po czym robimy łyżką różne zygzaki.
  6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  7. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 – 45 minut + 10 minut na koniec 180 stopni w termoobiegu (wierzch powinien być przyrumieniony).

zmiana mas

masa czarna i biała

czekoladkowy waniliowy tofurniczek

blondie dark tofurnik

zebra tofurniczek

tofurnika zdjęcie boczne

ciasta kawałek
Sernik nie jest zbyt słodki, doskonale odznacza się gorzkie kakao i aromatyczna wanilia. Spód jest dobrze zwarty i łatwo się kroi, nie przywiera do blaszki. Nasz sernik tym razem wzorowo popękał, szkoda było go polewać masą, więc zrezygnowaliśmy z jakichkolwiek dodatków.


SMACZNEGO 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY