Zaloguj się Koszyk (0)

Warzywny pasztet z czarnuszką bez jajek, bez glutenu, bez laktozy – wegański

16 października, 2017
pasztet wegański z czarnuszką paliwo z roślin

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

6 porcji
Kalorie: 90 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 11 g

SKŁADNIKI

2 marchewki
2 pietruszki
2 ugotowane cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
1 por
1 seler
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, chilli, kardamon
3 łyżki czarnuszki

Co zrobić z warzywami wykorzystanymi do ugotowania bulionu?
Sałatę, pastę, pasztet, koktajl, zupę krem… oj jest wiele możliwości. Dziś padło na pasztet.

 

pasztet z warzyw

pasztet z warzyw

 

WYKONANIE:

     

  1. Wyjmujemy wszystkie warzywa z ugotowanego bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia
  2. Mielimy siemię lniane, zalewamy wrzątkiem na 15 minut w celu utworzenia klejącej papki
  3. Miksujemy na gładko wszystkie warzywa
  4. Przyprawiamy ulubionymi ziołami
  5. Podlewamy bulionem
  6. Dodajemy papkę z siemienia
  7. Dokładnie mieszamy
  8. Przekładamy do podłużnej foremki i posypujemy carnuszką
  9. Wstawiamy do piekarnika na 50 – 55 min i pieczemy góra-dół w 180 stopniach

 

Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka zużyjcie jako pastę do chleba 🙂 Nasz się przypiekł i był idealny do krojenia

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY