Menu

Warzywny pasztet z czarnuszką bez jajek, bez glutenu, bez laktozy – wegański

16 października 2017
Warzywny pasztet z czarnuszką bez jajek, bez glutenu, bez laktozy – wegański
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie, przepis na 16 porcji
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 90 kcal
Białko 5 g
Tłuszcz 2,5 g
Węglowodany 11 g

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ugotowane cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 por
  • 1 seler
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, chilli, kardamon
  • 3 łyżki czarnuszki

Co zrobić z warzywami wykorzystanymi do ugotowania bulionu?
Sałatę, pastę, pasztet, koktajl, zupę krem… oj jest wiele możliwości. Dziś padło na pasztet.

 

 

 

 

Wykonanie pasztetu:

 

  1. Wyjmujemy wszystkie warzywa z ugotowanego bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia
  2. Mielimy siemię lniane, zalewamy wrzątkiem na 15 minut w celu utworzenia klejącej papki
  3. Miksujemy na gładko wszystkie warzywa
  4. Przyprawiamy ulubionymi ziołami
  5. Podlewamy bulionem
  6. Dodajemy papkę z siemienia
  7. Dokładnie mieszamy
  8. Przekładamy do podłużnej foremki i posypujemy carnuszką
  9. Wstawiamy do piekarnika na 50 – 55 min i pieczemy góra-dół w 180 stopniach

 

Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka zużyjcie jako pastę do chleba 🙂 Nasz się przypiekł i był idealny do krojenia

Smacznego

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)