Menu

Wegański sernik aksamitny na bezglutenowym spodzie

3 lutego 2018
Wegański sernik aksamitny na bezglutenowym spodzie
Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia (Na kwadratową blaszkę 28 cm x 28 cm)
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 160 kcal
Białko 8 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 15 g

Składniki

  • u mnie szklanka moczki - Ty wykorzystaj szklankę namoczonych bakalii i orzechów
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków jaglanych
  • 5 łyżek kakao
  • 600 g naturalnego tofu
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 150 g jogurtu sojowego
  • 1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

To już mój trzeci tofurnik, tym razem powstał dość spontanicznie, z potrzeby osłodzenia pracowitego weekendu i rozpieszczenia kubków smakowych naszych gości – niech poczują moc paliwa z roślin

 

Jak zwykle uwielbiam różne dziwne kombinacje, wykorzystywanie składników, z którymi na pozór nie wiadomo co zrobić i do czego zużyć. Tak właśnie odnalazłam w zamrażarce wigilijną moczkę (tradycyjne słodkie danie w kuchni śląskiej będące mieszanką różnych bakalii, orzechów, piernika i ciemnego piwa). Jako, że smakuje ona wybitnie tylko w wigilię, a Radek zawsze twierdził, że jest zbyt słodka (nawet dla NIEGO! – szok :)), więc też niechętnie ją zjada.

 

Tak więc odmroziłam moczkę, zmieliłam w młynku płatki jaglane, dodałam sporą ilość kakao i powstał mega pyszny i przede wszystkim zwarty spód do tofurnika 🙂

Samą masę stworzyłam już bez udziału kaszy jaglanej – jak miało to miejsce w tych przepisach

 

Za to by utrzymać gęstą konsystencję dodałam budyń waniliowy. Wyszło naprawdę aksamitne, delikatne i no kurcze pyszne 🙂

Do rzeczy, koniec opowiadań. Zapraszam Was po legalny przepis na:

 

Waniliowy tofurnik na bezglutenowym spodzie

 

 

 

WYKONANIE:

  • Użyj jak ja mrożonej moczki (daktyle, figi, śliwki, rodzynki, morele, orzechy włoskie, migdał) lub mieszanki suszonych owoców i orzechów.
  • Zalej je ciepłą wodą i odstaw na 15 minut
  • Zmiel w młynku płatki jaglane i dodaj kakao
  • Zmiksuj owoce wraz z orzechami, dodaj zmielone płatki z kakao
  • Masa musi się dobrze kleić, jeżeli będzie zbyt sucha to dolej wody z moczenia owoców
  • Wyłóż masą spód foremki i dobrze dociśnij, wstaw do lodówki na czas wykonania masy serowej
  • Tofu zmiksuj na gładko dodając jogurt, dodaj budyń i zmielony ksylitol, miksuj do połączenia składników
  • Przelej masę serową na kakaowy spód i wstaw do piekarnika
  • Piecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra-dół) następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 40 minut (góra-dół)

Mój sernik przypiekł się zmieniając kolor tylko z jednego rogu, stąd zmiana temperatury, która okazała się dla niego bardzo korzystna

  • Wystudź sernik, najlepiej w lodówce przez noc
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej i mieszaj do momentu połączenia składników
  • Polej sernik czekoladą

 

 

 

 

 

 

 

 

Znika bardzo szybko – uwaga 🙂

Spód jest mocno zwarty, ale nie twardy, dobrze się kroi. Środek idealnie kremowy i aksamitny, góra mocno czekoladowa, co idealnie równoważy wszystkie smaki – naprawdę polecam.

Jutro robię kolejny, bo został tylko jeden kawałek (tak, mieliśmy gości – nie zjedliśmy wszystkiego sami) 🙂

 

 

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)