Zaloguj się Koszyk (0)

Wegańskie bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego

23 stycznia, 2020

Czas przygotowania: 15 minut

20 sztuk, 1 ciasteczko zawiera:
Kalorie: 123,75 kcal
Białko: 4,47 g
Tłuszcze: 9,05 g
Węglowodany: 9,95 g

SKŁADNIKI

300 g masła orzechowego (u nad domowy mix - laskowe, włoskie, nerkowce i migdały) 
133 g mąki ryżowej - 3/4 szklanki
32 g świeżych daktyli - 8 sztuk
50 g gorzkiej czekolady (min. 80%) - 1/2 tabliczki

Dawno nie gościły u nas słodkie wypieki, więc nadrabiamy banalnym pomysłem na błyskawiczne ciasteczka, które można zacząć przygotowywać, gdy goście przekraczają próg bramy wejściowej :)

Przepis na 20 sztuk, więc na pewno dla wszystkich wystarczy :)

BŁYSKAWICZNE CIASTECZKA WEGAŃSKIE

ciastka z masłem orzechowym
WYKONANIE:
1. Masło i mąkę przekładamy do miski i łączymy.
2. Dodajemy pokrojone drobno daktyle i czekoladę, łączymy.
3. Wyrabiamy z masy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia.
4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 17 minut w 180 stopniach - uwaga - szybko się przypalają.
5. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie, twardnieją po wystygnięciu.  Są  pyszne i bardzo wciągające.

masło orzechowe w ciastkach

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY