Zaloguj się Koszyk (0)

Wysoko białkowe ciasto czekoladowe dla sportowców

26 lipca, 2021
ciasto proteinowe z truskawkami paliwo z roślin sylwia maksym

Czas przygotowania:15 minut + 45 minut pieczenia

8 porcji, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 408,4 kcal
Białko: 23,2 g
Tłuszcze: 11,4 g
Węglowodany: 58,5 g

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 200 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 6 bardzo dojrzałych bananów
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki napoju sojowego
  • ½ szklanki erytrolu/ ksylitolu + 2 łyżki mielonego do posypania ciasta
  • 300 g świeżych truskawek

Nie znam osoby, która nie lubi od czasu do czasu przekąsić słodkiego czekoladowego wypieku. Coś słodkiego nie musi oznaczać czegoś niezdrowego. Może to być naprawdę dobrej jakości ciasto, ciasteczka, deser stworzone z dobrych jakościowo składników.

Sportowcy potrzebują nie tylko dobrych jakościowo treningów, ale również dobrej jakości paliwa (oczywiście, że z roślin), by móc zachować pełną adaptację do kolejnych wyzwań fizycznych, poprawić regenerację i czasem ot tak, sprawić sobie przyjemność. Zatem, dania z wysoką zawartością protein są bardzo chętnie wybierane przez wszystkich zawodników, niezależnie od sportowej dyscypliny.

Dlatego też, przepis na proteinowe ciasto jest dedykowany właśnie sportowcom na dietach roślinnych – wegańskich, wegetariańskich lub po prostu sportowcom, którzy lubią wartościowe słodycze wysoko białkowe i nie szufladkują swojej diety 🙂


Proteinowa rozkosz dla sportowców, czyli czekoladowe ciasto z truskawkami i dużą ilością białka

WYKONANIE proteinowego ciasta czekoladowego z truskawkami:

  • Suche produkty przesiej do miski.
  • W drugiej misce rozdrobnij za pomocą widelca (lub blendera) dojrzałe banany.
  • Do bananów dodaj erytrol/ ksylitol (zdrowszy zamiennik cukru), wlej olej i mleko sojowe, dokładnie wymieszaj.
  • Powoli przesiej do miski wszystkie sypkie produkty, połącz za pomocą drewnianej szpatułki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, góra- dół.
  • Masę przelej do kwadratowej foremki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj ciasto i ułóż na górze umyte i pokrojone owoce, niektóre lekko dociśnij by znalazły się na różnych głębokościach ciasta – będą ładnie wyglądać po upieczeniu.
  • Piecz ciasto przez 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do wystudzenia i posyp pudrem z ksylitolu/ erytrytolu

Wskazówki do wykonania proteinowego ciasta czekoladowego:

  • Jeśli nie masz truskawek, to możesz użyć do przepisu na ciasto proteinowe innych letnich owoców: malin, jagód, borówek, wiśni lub czereśni. 
  • Posypkę z pudru możesz zastąpić roztopioną gorzką czekoladą.
  • Dodatkowo wysoka ilość węglowodanów w jednej porcji odnowi zapasy glikogenu i przygotuje do kolejnych treningów – prawdziwe PALIWO Z ROŚLIN! 🙂
  • 1 kawałek ciasta zawiera ponad 20g białka, czyli porcję, która wspomoże odbudowę tkanki mięśniowej

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

Smacznego! Daj znać, który przepis jest Twoim ulubionym! 🙂




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY