Domowe znaleziska pozwalają na uruchomienie wyobraźni... tak oto podczas przeprowadzki natknęliśmy się na zapomniane dawno dżemy, które wekowaliśmy w roku ubiegłym - boska czekośliwka (kakao, banan, śliwka). Jako, że w naw prezencie mleko kokosowe (którego od dłuższego czasu nie było w naszej kuchni i którego używamy bardzo rzadko) postanowiliśmy zrobić domowe lody czekośliwka - tak, wyszły przepyszne!
WEGAŃSKIE LODY O SMAKU CZEKO-ŚLIWKA
WYKONANIE:
Do blendera wrzucamy mrożone banany, przekładamy gęstą część śmietanki z mleka (mleko musi stać w lodówce przez noc) i dżem.
Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do dużej misy (porcja była ogromna - wystarczyła na 5 razy i obdarowanie najbliższych).
Do misy dodajemy odżywkę białkową, pokrojoną śliwkę i ziarna surowego kakao, mieszamy całość.
Przelewamy do foremki, którą wkładamy do lodówki na ok 3-4 h
Lody są niesamowicie kremowe, słodkie dzięki bananom i lekko kwaśne dzięki śliwce - oba smaki idealnie się równoważą.
Tym razem nie podaję wartości kalorycznej dla pojedynczej porcji, a dla całości lodów. Są tłuste, słodkie i kaloryczne, a więc nie przesadzajcie z ilością w miseczce :)
Smacznego