Szparagi to jedno z moich ulubionych letnich warzyw! Są obłędne! Smakują podane w najprostszy sposób - ugotowane, skropione oliwą i opruszone solą. Ale... w risotto... ach! Głębia smaku, obłęd dla kubków smakowych! W połączeniu z pikantką i cytrynową nutką, ugaszoną serowym smakiem płatków drożdżowych dają kompletne danie, które sprawi, że każdej wiosny będziesz wypatrywać szparagów w sklepie. Zatam do dzieła, spróbuj wegańskiej wersji risotto ze szparagami i daj znać jak smakowało - bo przecież tanktujesz paliwo z roślin, prawda? :)
Pikantne risotto ze szparagami i cytrynową nutą
WYKONANIE:
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (wcześniej szparagi myjemy i odłamujemy końcówki).
- Smażymy krótko, w celu zarumienienia szparagów. Zdejmujemy szparagi z ognia i przekładamy do miseczki.
- Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek w plasterki i cieniutkie plasterki papryczki chili. Smażymy do momentu aż cebula i czosnek nabiorą brązowego koloru, a chili lekko się przypali.
- Wsypujemy całość ryżu i podlewamy szklanką bulionu (gdy będziemy gotować bulion dodajemy do niego kawałki papryczki chili – ale odrobinę – będzie wtedy miał ostry posmak, co wzbogaci risotto). Mieszamy ryż i gotujemy do momentu wchłonięcia płynu.
- Uważamy by nie przypalić ryżu, bulion dodajemy po szklance (w zależności od wielkości naczynia w którym gotujemy risotto).
- Po ostatniej porcji bulionu dodajemy rozrobione w kubku płatki drożdżowe wraz z mlekiem, mieszamy dokładnie. Na koniec, przed podaniem, dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy.
- Wrzucamy szparagi do ryżu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz.
Wskazówki:
- Ta propozycja risotto to feeria smaków. Ostry – dzięki papryczce chili, słodki – dzięki dodatku napoju sojowego, kwaśny – dzięki cytryny i serowy – dzięki płatkom drożdżowym.
- Płatki drożdżowe możesz zamienić klasycznie na parmezan, dodaj go po przełożeniu dania na talerz.
- Ryż po ugotowaniu musi być kleisty, o wyraźnym „mlaskającym” dźwięki w czasie nakładania go łyżką na talerz.
Smacznego! :)
Ps. Wpis powstał w ramach współpracy z Jeronimo Martins i znajdziesz go w magazynie Lato & Futbol dostępnym w sieci sklepów Biedronka - serdecznie polecam :)