Menu

Risotto ze szparagami w wersji wegańskiej

9 lipca 2021
Risotto ze szparagami w wersji wegańskiej
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 543 kcal
Białko 20 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 92 g

Składniki

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • szparagi zielone - 100 g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • czosnek świeży - 1 ząbek
  • papryczka chilli - 5 cm kawałek
  • ryż arborio - 80 g
  • cytryna - ½ sztuki
  • bulion warzywny - 450 ml
  • płatki drożdżowe - 3 łyżki
  • napój sojowy fortyfikowany - 3 łyżki
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny - do smaku

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię.
  3. Smażyć przez chwilę. Usmażone szpragi przełożyć do miseczki.
  4. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chilli w plasterki.
  6. Dodać na patelnię, smażyć do momentu aż cebula i czosnek nabiorą brązowego koloru, a chili lekko się przypali.
  7. Wsypać ryż i wlać szklankę bulionu. Co jakiś czas mieszać i dodawać po szklance płynu, aż ryż wchłonie go w całości.
  8. W szklance rozmieszać mleko z płatkami drożdżowymi. Dodać do risotto, wymieszać.
  9. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, wycisnąć sok.
  10. Zdjąć risotto z palnika, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
  11. Dodać do ryżu szparagi, delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Risotto ze szparagami, to jedno z moich ulubionych wiosenno-letnich dań. Uwielbiam szparagi! Nie może ich zabraknąć w wegańskiej, wegetariańskiej i roślinnej kuchni.

Świetnie smakują przygotowane w najprostszy sposób – ugotowane, skropione oliwą i oprószone solą.

Co dopiero w risotto! W połączeniu z pikantną i cytrynową nutką, ugaszoną serowym smakiem płatków drożdżowych sprawią, że każdej wiosny będziesz wypatrywać szparagów w sklepie.

Risotto ze szparagami – w czym tkwi sekret?

Risotto to jedno z najprostszych dań, które przygotujesz bez problemu we własnym domu. Największą tajemnicą udanego risotto jest jakość składników. Bez odpowiedniego ryżu, chrupiących warzyw, aromatycznego bulionu i płatków drożdżowych lub parmezanu – w wersji wegetariańskiej – możesz zapomnieć o pysznym risotto.

Jak zrobić wegańskie risotto?

Najprościej zamienić parmezan na płatki drożdżowe nieaktywne. Nadają potrawom smak serowy, zawierają sporo białka, wapnia, minerałów i witamin. Dodatkowo spajają składniki dania i tworzą gęsty sos. Wegańska kuchnia nie istnieje bez płatków drożdżowych.

Risotto ze szparagami i cytrynową nutą w wersji wegańskiej

  • Płatki drożdżowe możesz zamienić na parmezan – dodaj go po przełożeniu dania na talerz.
  • Ryż po ugotowaniu musi być kleisty, o wyraźnym „mlaskającym” dźwięku, w czasie nakładania go łyżką na talerz.

Smacznego!

 

Poznaj wspaniałe diety roślinne, które dla Ciebie przygotowałam:

Dieta wegańska całoroczna

 

Dieta wegetariańska całoroczna

 

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)