Zaloguj się Koszyk (0)

#zapytajdietetyka – czy wartość jeść awokado

17 września, 2020

Awokado to dość kontrowersyjny owoc. Jest wielu jest zwolenników jak i przeciwników. Mam wrażenie, że konsumencji podzielili się na dwa obozy. Do którego Ty należysz?

Wielokrotnie pytanie o awokado jest zadawane przez moich Pacjentów. Wielokrotnie sugerując się daną modą żywieniową chcą jeść zgodnie z jej wytycznymi, podobnie jest z zaleceniem dotyczącym spożywania awokado.

AWOKADO - czy niezbędne w Twojej diecie?

Owszem, uważam, że to dobry owoc. Zawiera wiele witamin, minerałów, smakuje. Można przyrządzić z niego przepyszne guacamole, niesamowite smoothie, czy dodać do sałatki, a nawet owsianki w wersji wytrawnej.

Ale czy jest niezbędne? Moim zdaniem używając wielu innych produktów, osiągniesz podobne rezultaty zdrowotne, a na pewno zaoszczędzisz kilka złotówek. Korzystam z niego, gdy znajduję w naprawdę dobrej cenie w sklepie i w dobrej jakości - nie interesuje mnie pół zgnite czy twarde jak skała awokado za 8 zł sztuka :)

 

Awokado jest również kontrowersyjne ze względu na swoją uprawę, jednak nie będę rozwijać tego wątku w niniejszym artykule.

 

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest bogate w mnóstwo witamin i składników mineralnych, które przyczyniają się prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce awokado różnia się między sobą wielkością i kształtem, jednak można przyjść ogółem, iż 1/2 awokado to ok 55-70g owocu, w który znajdziesz:

1/2 awokado zawiera:

  • 125 kalorii
  • 11,3 tłuszczu
  • 375 mg potasu
  • 7,5 węglowodanów
  • 5 g błonnika
  • 0 cukru
  • 0 cholesterolu
  • 0 sodu
  • 10% witamina C
  • 5% żelazo
  • 10% witamina E
  • 5% tiamina
  • 10% ryboflawina
  • 10% niacyna
  • 10% witamina B6
  • 15% kwas foliowy
  • 10% kwas pantotenowy
  • 5% miedź
  • 5% mangan
  • 5% fosfor
  • 5% magnez
  • 5% cynk

 

Owoc awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienny wpływ na naszą gospodarkę cukrową, a także pomagają również obniżyć poziom LDL i trójglicerydów.

Zawiera także spore ilości potasu obniżającego ciśnienie krwi, luteiny wspaniale działającej na nasze oczy, a także antyoksydantów. Zawarta w awokado witamina B6 i kwas foliowy wspomagają obniżenie homocysteiny, która jest markerem obrazujący stan zdrowia serca. 

 

A co zamiast awokado?

Pamiętaj, że tłuszcz w Twojej diecie jest niezbędny. Jeśli nie lubisz lub nie chcesz stosować awokado, to dorzuć do swojego menu oliwę z oliwę, oliwki, siemię lniane, różnego rodzaju orzechy i pestki. To bezględnie niezbędne produkty w Twoim menu!

 

PS. Pamiętajcie, że należy zachować umiar, awokado to tłuszcz, a ten trzeba zachować w granicach 15-30% (w zależności od zapotrzebowania) kaloryczności indywidualnej diety.




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY