Menu

W jakich produktach znajduje się potas?

28 maja 2020
W jakich produktach znajduje się potas?

Dziś w #zapytajdietetyka krótki wpis dotyczący zagadnienia, które często poruszam podczas rozmów o diecie dla rodziców lub dziadków moich podopiecznych.

Jest nim równowaga sodowo- potasowa, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, pracę mięśni i układu nerwowego.

W jakich produktach znajdziemy potas?

Suplementacja potasem nie jest wskazana, gdyż potas znajdziemy w wielu popularnych produktach spożywanych na codzień.

Cenne źródła potasu

  • banany
  • suszone owoce: morele figi, rodzynki, jabłka
  • awokado
  • pomidory i przetwory z pomidorów
  • ziemniaki
  • soja
  • fasola biała
  • pistacje
  • migdały

Zrównoważona i różnorodna dieta zawsze dostarcza pełnowartościowych składników i paliwa dla Twojego organizmu.


Dzienne zapotrzebowanie na potas

Składnik odżywczy Normy dziennego zapotrzebowania
kobiety w wieku ≥19 lat 4700 mg/dzień
kobiety w ciąży 4700 mg/dzień
kobiety karmiące 5100 mg/dzień
mężczyźni w wieku ≥19 lat 4700 mg/dzień
* wg Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻŻ, Wyd. Lek. PZWL 2008

Nadmiar potasu – czym się objawia?

Hiperkalemia – czyli nadmiar potasu, ma związek z upośledzeniem pracy nerek. Do przyczyn nadmiaru potasu w organizmie zalicza się również niekontrolowaną suplementację, dobieraną na własną rękę.

Dziękuję, że przeczytałeś kolejny wpis z cyklu #zapytajdietetyka

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)