W jakich produktach znajduje się wapń?
Kilka wpisów temu rozmawialiśmy o nabiale i potasie, dziś wpis w cyklu #zapytajdietetyka na tapetę weźmiemy wapń.
Kto martwi się o podaż wapnia w swojej diecie? Szczególnie kobiety, a także osoby prowadzące diety roślinne. Dlatego z racji na Wasze zainteresowanie tym tematem, poruszamy go w cyklu #zapytajdietetyka
Po co nam wapń?
Wapń jest to niezwykle cenny składnik mineralny, buduje kości, zęby, wpływa na prawidłową gospodarkę hormonalną, a także na proces krzepnięcia krwi i pracę mięśni.
Niezwykle ważne jest jego dostarczenie wapnia wraz z dietą, nie z suplementem. Wbrew powszechnie panującej opinii, bez większych problemów możesz dostarczyć wapń w wystarczającej ilości bazując na nieprzetworzonych produktach. Ile to wystarczająco?
Ile wapnia należy spożywać?
Zapotrzebowanie na wapń wynosi:
- kobiety i mężczyźni w wieku 19-50 lat 1000 mg i w wieku >51 lat 1300 mg
- ciąża i laktacja <19 lat 1300 mg i ≥19 lat 1000 mg
Weganie bardzo często obawiają się, że spożywają niewystarczające ilości wapnia. Podobnie jest z osobami, które z przyczyn zdrowotnych nie spożywają i martwią się nie braki wapnia w swoim organizmie.
Gdzie znajduje się wapń?
Wapń jest obecny w wielu produktach, m.in:
- suszone morele i figi
- zielone sałaty i kapusty
- brukselka
- szpinak
- jarmuż
- woda wysokozmineralizowana
- migdały
- mak
- sezam
- nasiona chia
- soja i produkty sojowe (tofu tempeh, napoje sojowe
Prowadzenie zrównoważonej diety naprawdę nie jest trudne. Należy jednak do każdego składnika znajdującego się na talerzu pochodzić jak do najlepszej jakości paliwa dla naszego organizmu.
Masz do mnie jakieś pytania lub sugestie tematów, które powinnam poruszyć z moim cyklu?
Śmiało pisz. Czekam na Twoje komentarze.