Menu

Jak nie marnować żywności? Wykorzystaj, nie wyrzucaj!

6 stycznia 2025
Jak nie marnować żywności? Wykorzystaj, nie wyrzucaj!

Nie tylko z okazji Veganuary, ale z racji na to, że każdego dnia, edukując i inspirując dbam również w swoim przekazie o wpływ na środowisko, chcę Ci przedstawić najważniejsze zasady niemarnowania żywności! Zapraszam do lektury, która pomoże Ci oszczędzać i dbać wspólnie o środowisko, zdrowie i planetę!

 

Dlaczego warto ograniczyć marnowanie żywności?

1. Wpływ na środowisko
  • Produkcja jedzenia, które ląduje na śmietniku, odpowiada za 8-10% światowych emisji gazów cieplarnianych.
  • Wyrzucając jedzenie, marnujemy zasoby, takie jak woda, energia, czy ziemia uprawna. Przykładowo, wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga zużycia 15 000 litrów wody.
2. Korzyści ekonomiczne
  • Każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca jedzenie warte rocznie ok. 3000 zł. Ograniczenie strat pozwala te pieniądze przeznaczyć na inne potrzeby.
3. Społeczne znaczenie
  • Wyrzucanie jedzenia to paradoks w świecie, gdzie miliony ludzi cierpią z powodu głodu. Efektywne gospodarowanie żywnością pozwala lepiej wykorzystywać dostępne zasoby.
 

Dane z raportu – Raport nie marnuj jedzenia 2023r.

  • „4,8 mln ton   tyle żywności ulega zmarnowaniu w Polsce każdego roku, jak oszacowali badacze w ramach projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności)
  • Według danych ONZ na świecie rocznie marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności!
  • Zgodnie z danymi GUS w Polsce ok. 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, co oznacza, że na miesięczne utrzymanie dysponują one kwotą mniejszą niż 692 zł, czyli ok. 23 zł dziennie
  • 4,8 mln ton zmarnowanej żywności rocznie w Polsce – tą ilością jedzenia moglibyśmy zapełnić około 12 miliardów talerzy, przyjmując, że przeciętny posiłek waży około 400 g.
  • Ustawiając te talerze o wysokości 7,5 mm jeden na drugim osiągnęlibyśmy wysokość 90 000 kilometrów, czyli prawie 1/4 drogi na księżyc!
  • Badanie PROM sprawdzało ile żywności marnuje się w Polsce w całym łańcuchu produkcji – tzw „od pola do stołu”. Kto okazał się największym marnotrawcą żywności?
  • Niestety – konsumenci, którzy odpowiadają za około 60% całej zmarnowanej żywności w Polsce.”
Raport nie marnuj jedzenia 2023r.
grafika z Raport nie marnuj jedzenia 2023r.
   

Najczęstsze przyczyny marnowania żywności

  • Nadmiar zakupów – kupujemy więcej, niż potrzebujemy.
  • Brak planowania – nie wiemy, co ugotować, i wybieramy przypadkowe produkty.
  • Niewłaściwe przechowywanie – żywność szybciej się psuje.
  • Mylenie dat przydatności – „najlepiej spożyć przed” nie oznacza tego samego co „należy spożyć do”.
  jak nie marnować żywności? paliwo z roślin sylwia maksym

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

1. Planuj zakupy

  • Stwórz tygodniowy jadłospis. Dzięki temu dokładnie wiesz, co kupić.
  • Zawsze miej listę zakupów. Trzymaj się jej i unikaj impulsywnych decyzji.
  • Kupuj w mniejszych ilościach. Lepiej robić zakupy częściej, ale w mniejszych porcjach.

2. Rozszyfruj daty ważności

  • „Najlepiej spożyć przed” – produkt nadal nadaje się do jedzenia po tej dacie, o ile dobrze wygląda i pachnie.
  • „Należy spożyć do” – data oznacza bezpieczeństwo spożycia, po jej przekroczeniu produkt może być szkodliwy.

3. Przechowuj jedzenie we właściwy sposób

  • Temperatura lodówki powinna wynosić około 4°C.
  • Zasada FIFO („first in, first out”) – jedz najpierw to, co ma krótszą datę przydatności.
  • Mrożenie przedłuża trwałość produktów, takich jak pieczywo, warzywa czy zupy.

4. Wykorzystuj resztki

  • Chleb – z czerstwego pieczywa zrobisz grzanki, bułkę tartą lub tosty francuskie.
  • Warzywa – ugotuj z nich bulion, zupę krem lub pastę kanapkową.
  • Banany – dojrzałe owoce nadają się do smoothie lub chlebka bananowego.

5. Kompostuj

Jeśli masz resztki organiczne, załóż domowy kompostownik. To doskonały sposób na zmniejszenie ilości odpadów i stworzenie naturalnego nawozu.

 

Jak możesz przestać marnować żywność we własnym domu?

1. pieczywo – nie marnuj, wykorzystaj:

  • Pokrój w kostkę i zrób grzanki – do zupy krem, sałatki, czy jajecznicy
  • Zmiel na „bułkę tartą” i wykorzystuj do panierek czy jako chrupiąca posypkę do sałatek
  • Zrób francuskie tosty – obtocz w jajku i dodaj wybrane dodatki, możesz zrobić dane na słodko dodając owoce, dżem czy miód, a także na wytrawnie dodając pesto, jajka, warzywa
  • Czerstwy cały bochenek? – zwilż go wodą (za pomocą butelki z atomizerem) i wstaw na moment do rozgrzanego piekarnika, po chwili otrzymasz ciepły pachnący chleb!
  • Zamroź! – to najlepszy sposób przechowywania chleba, bułek, a nawet słodkich rogalików

2. warzywa – nie marnuj, wykorzystaj:

  • Obierki – zamroź i ugotuj na nich wywar warzywny, który wykorzystasz do innych zup, rosołu, czy sosów. Ja często gotuję na obierkach z marchewki i pietruszki zupy, do których dodaję strączki i miksuję na zupę krem
  • Twarde łodygi z brokuła – pokrój w plastry lub zetrzyj na grubej tarce i dorzuć do zupy warzywnej, jeśli są świeże to chrup jak jabłko!
  • Łodygi z ziół – korzystasz z natki pietruszki i koperku? Zachowaj łodygi! Zamroź je i ugotuj na nich zupę – możesz p ugotowaniu je zmiksować i zrobić kostkę rosołową, którą zamrozisz w foremce do kostek lodu
  • Za dużo pomidorów? – zrób z nich pyszną passatę i przelej do słoika! Zawekuj i w każdej chwili możesz ją wykorzystasz do pysznych sosów, zup krem czy szakszuki
  • Cukinia, brokuły, kalafior – jeśli masz ich za dużo, to pokrój w kostkę i zrób miks warzyw, który zamrozisz! Będzie to doskonała baza do dań z patelni na szybko, lub doskonałych zup, do których wystarczy dodać rośliny strączkowe!
  • Wielka paka szpinaku czy rukoli – kto to zje! Ty! W formie pesto! Dodaj do zielonych listków, które Ci zostały oliwę, prażone orzechy i całość zmiksuj! Przelej do słoiczków i już masz gotowe wspaniałe pesto, które wykorzystasz do makaronów!
  jak nie marnować żywności? paliwo z roślin sylwia maksym  

3. owoce – nie marnuj, wykorzystaj:

  • Blenduj, miksuj, ucieraj, rób smoothie, koktajle i lody!
  • Za dużo bananów? Aby szybko dojrzały? – zrobisz z nich wspaniałe lody! Wystarczy obrać, pokroić w plasterki i schować w zamrażarce! Zrób chlebek bananowy, który jest doskonałym rozwiązaniem na śniadanie do pracy! Dodaj do niego jogurt i świeże owoce i masz pełnowartościowy posiłek!
  • Owoce jagodowe – kupuj, gdy jest na nie sezon i mroź! W ten sposób masz Dostęp do wspaniałych produktów przez cały rok! – choć mój zapas najczęściej znika już w połowie stycznia 🙂 – ale! Możesz wypatrywać promocji! Często popularne sieciówki spożywcze sprzedają mrożone owoce w promocjach 1+1 lub drugie opakowanie 50% taniej!
  • Jeśli jesteś sportowcem to wykorzystuj również suszone owoce! Rodzinki, morele, daktyle – to idealny dodatek do dań przed treningiem! Cukry proste zawarte w owocach to idealny zastrzyk energii przed planowaną aktywnością!
 

4. rośliny strączkowe – nie marnuj, wykorzystaj!

  • Aby zaoszczędzić Twój czas i pieniądze, kupuj od razu większe ilości strączków. Namocz je na kilka godzin w wodzie, np. Pól kilograma ciecierzycy. ¼ wykorzystasz do hummusu, kolejną ¼ części do zrobienia curry z ciecierzycy, a pozostałą ½ zamroź! W ten sposób będziesz miała pod ręką już ugotowaną ciecierzycę, którą dorzucisz do zupy czy warzyw z patelni
  • Kupuj strączki w puszkach – to mniejsze opakowania, które wykorzystasz praktycznie od razu! Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całej puszki to przelej zawartość do słoika i schowaj do lodówki!
 

5. resztki jedzenia – nie marnuj, wykorzystaj!

  • Zostało coś na talerzu? Nic nie szkodzi! Nie jedz na siłę – wystarczy, że „kazała” Ci to robić babcia lub mama, wielokrotnie wpływając na kształtowanie nieprawidłowej relacji z jedzeniem. Ty odłóż jedzenie, którego nie jesteś w stanie zjeść do pudełka i dokończysz na inny posiłek lub kolejnego dnia.
  • Resztki owsianki – dodaj napój roślinny, mleko lub jogurt i zmiksuj – to pomysł na najprostszy koktajl!
  • Ziemniaki z obiadu? – pokrój w plastry i zrób z nic zapiekankę lub odgrzej na patelni z oliwą z oliwek. Możesz też pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  • Tak możesz zrobić praktycznie z każdym daniem! Nie marnuj! Wykorzystuj!
   
Poszukujesz sprawdzonych diet, wraz z przepisami, składnikami i listą zakupów, to sprawdź moje diety:
   

Praktyczne porady dla całej rodziny – jak nie marnować żywności?!

  • Zaangażuj dzieci w planowanie posiłków. Niech wybierają ulubione produkty, by mniejsze było ryzyko, że ich nie zjedzą.
  • Ratuj nadwyżki jedzenia. Nadmiar z imprezy podziel na porcje i zamroź lub podziel się z bliskimi.
  • Aplikacje do ratowania jedzenia – korzystaj z platform takich jak Too Good To Go, by kupować tańsze jedzenie, które inaczej trafiłoby do śmieci.
  jak nie marnować żywności? paliwo z roślin sylwia maksym

Przerażające statystyki dotyczące marnowania żywności!

  1. Produkcja żywności, której nie spożywamy, zużywa 30% globalnych zasobów rolniczych.
  2. Każda tona zmarnowanej żywności to emisja 4,5 tony CO2.
  3. Gdyby marnowana żywność była krajem, byłaby trzecim największym emitentem CO2 na świecie, zaraz po USA i Chinach.
 

Jak robić zakupy z głową? Zakupy bez marnowania i wyrzucania!

  • Wypatruj promocji – śledź aplikacje typu Blix
  • Nie kupuj za dużo, spisuj na kartce to, czego naprawdę potrzebujesz!
  • Jeśli robisz zapasy, to tylko suchych produktów – mąka, ryż, kasza, makaron, rośliny strączkowe, orzechy, przyprawy – ale i tak sprawdzaj ich świeżość! Przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiku!
  • Bazuj na elastyczności! Idziesz do sklepu po bakłażana, ale jego cena jest kosmicznie wysoka? Zamiast bakłażana kup cukinię i zmienić swój przepis – oba warzywa są wspaniałe i na pewno doskonale się zastępują na talerzu! 🙂 to samo możesz robić z zielonymi listkami, brokułem i kalafiorem.
  • Korzystaj z moich przepisów i diet – w każdej diecie podaję listę zakupów, a każdy przepis na podaną dokładnie ilość produktów. Dzięki temu masz wszystko wyliczone i zapisane!
  • Bazuj na moich inspiracjach, którymi częstuję Cię każdego dnia na Instagramie lub w postaci przepisów na mojej stronie. Robię to dla Twojego zdrowia i edukacji, która zostanie z Tobą na całe życie!
  jak nie marnować żywności? paliwo z roślin sylwia maksym  

Przestań marnować żywność i dbaj o zdrowie! Na zdrowie! 🙂 

Dane:

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)