Menu

Najlepszy wegański smalec – przepyszny

19 kwietnia 2017
Najlepszy wegański smalec – przepyszny
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 656 kcal
Białko 22,2 g
Tłuszcz 21,8 g
Węglowodany 80 g

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (280 g)
  • 1 duża cebula - 60 g
  • 1 duże jabłko - 400 g
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżk1 oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj liście laurowe, kuleczki pieprzu kolorowego.
  2. Podgrzewaj ciągle mieszając.
  3. Cebulę pokrój w piórka (lub bardzo drobno jeśli wolisz by smalec był gładki)
  4. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach.
  5. Duś całość razem do miękkości.
  6. Ugotowaną fasolę zblenduj na gładko, po usmażeniu jabłka i cebuli wyjmij z mieszanki liście laurowe i kuleczki pieprzu.
  7. Ostudź mieszankę i dopiero (gorące tępi ostrza) dodaj do fasoli i zblenduj razem.
  8. Dodaj sos sojowy, sól, majeranek.

Smalec z fasoli to genialne smarowidło, które odmieni Twoje kanapki. Nie dość, że nie zawiera kwasów tłuszczowych nasyconych (jak tradycyjny wieprzowy smalec), nie zawiera mięsa i produktów odzwierzęcych, to jest bogaty w białko!

Smalec smakuje najlepiej po całonocnym leżakowaniu w lodówce. Idealny na kanapki, z ogórkiem kiszonym, a wprost genialny z marchewką i selerem naciowym.

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)