Zaloguj się Koszyk (0)

Najlepszy wegański smalec – przepyszny

19 kwietnia, 2017

Składniki

1 szklanka ugotowanej (wcześniej moczonej) białej fasoli
1 duża cebula
1 duże jabłko
szczypta soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
2 liście laurowe

Po booom na dietę ketogeniczną i paleo smalec wrócił do łask.
Chyba wszyscy znają jego smak.
Tym bardziej, że stanowi coraz częściej prawdziwy przysmak na rodzinnych imprezach, no i nie ma babci, która nie kręciłaby swojego...


Jako, że ostatnio z mięsem nie do końca nam po drodze (czujemy chwilową potrzebę odpoczynku od niego), to zasmakowaliśmy w smalcu wegańskim.
Udało się nam za pierwszym razem stworzyć coś naprawdę ekstra, a więc chętnie dzielimy się przepisem.

WYKONANIE:
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj liście laurowe, kuleczki pieprzu kolorowego.
2. Podgrzewaj ciągle mieszając.
3. Cebulę pokrój w piórka (lub bardzo drobno jeśli wolisz by smalec był gładki)
4. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach.
5. Duś całość razem do miękkości.
6. Ugotowaną fasolę zblenduj na gładko, po usmażeniu jabłka i cebuli wyjmij z mieszanki liście laurowe i kuleczki pieprzu.
7. Ostudzić mieszankę i dopiero (gorące tępi ostrza) dodaj do fasoli i zblenduj razem.
8. Dodaj sos sojowy, sól, majeranek.


Smalec smakuje najlepiej po całonocnym leżakowaniu w lodówce. Idealny na kanapki, z ogórkiem kiszonym, a wprost genialny z marchewką i selerem naciowym.
 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY